Amsterdamprijs voor de Kunst 2024: Wie gun jij de belangrijkste kunstprijs van de stad?

Foto:

Amsterdam, 20 Maart 2024 /EZPress/ - Amsterdammers kunnen weer kunstenaars, culturele organisaties en kunst-projecten voordragen voor de belangrijkste kunstprijs van de stad: de Am-sterdamprijs. Er is drie keer €35.000 aan prijzengeld te vergeven. Voordragen kan tot en met zondag 14 april 2024, 23.59 uur.
Het AFK reikt namens de gemeente de Amsterdamprijs voor de Kunst uit. Het is hét moment om het immens rijke kunst- en cultuuraanbod in de stad te vieren. Directeur-bestuurder Laurien Saraber: “Elk jaar opnieuw worden we verrast door alle bijzondere en onverwachte voordrachten. Dat is het leuke aan de Amster-damprijs: we doen het samen met de Amsterdammers. Bovendien geven de voor-drachten een doorkijkje naar wat er leeft in de stad. Niet alleen artistiek, maar ook maatschappelijk. Ik kan niet wachten om te zien wat voor juweeltjes de Amster-dammers dit jaar weer naar voren schuiven.”

Wie draag jij voor?

De Amsterdamprijs wordt in drie categorieën uitgereikt. De Stimuleringsprijs, voor de maker of organisatie die het afgelopen jaar vernieuwend, verfrissend of verbazend was. Het Werk van het Jaar, voor het meest baanbrekende kunstpro-ject van afgelopen jaar. En Bewezen Kwaliteit, voor de maker of instelling die al jaren grenzen verlegt in het kunstenveld. Voordragen kan via www.afk.nl/amsterdamprijs.

Bij het selecteren van de genomineerden kijkt de jury niet naar hoe vaak iemand voorgedragen wordt. De winnaars ontvangen naast het geldbedrag van €35.000 de sculptuur Skyline Remix, ontworpen door kunstenaar Tim Breukers. Daarnaast ontvangen alle medegenomineerden een geldbedrag. Het AFK dankt Touria Meli-ani, wethouder Kunst en Cultuur, voor het beschikbaar stellen van deze belangrijke stadsprijzen.


Voor de stad, en door de stad

Elk jaar stelt het AFK de longlist voor de Amsterdamprijs voor de Kunst samen uit voordrachten van honderden Amsterdammers. Een vakjury kiest de genomineer-den. De prijs kan veel betekenen voor kunstenaars of culturele organisaties in de stad. Juryvoorzitter Tirsa With: “De Amsterdamprijs is er voor de stad, en door de stad. De jury kiest uiteindelijk de winnaars, maar dat gaat niet zonder de voor-drachten van Amsterdammers. We hebben dus jouw hulp nodig! We zijn enorm benieuwd naar jouw favoriete maker, collectief of instelling. Wie draag jij voor?”

De belangrijkste kunstprijs van Amsterdam wordt jaarlijks uitgereikt aan kunste-naars of organisaties die een bijzondere bijdrage leveren aan het culturele leven in de hoofdstad. In 2023 wonnen Fotograaf en filmmaker Kevin Osepa, Waterworks of Money van Carlijn Kingma en kunstenaar Brian Elstak de Amsterdamprijs voor de Kunst. Op maandag 24 juni maakt het AFK de genomineerden bekend in de ambtswoning van de burgemeester. De uitreiking van de Amsterdamprijs zal weer plaatsvinden in oktober.


//Einde bericht

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.euDownload foto: Low-res Full-resEZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: