Highlights en nieuwtjes van de Duitse Top Trails in 2024

Foto:
Arnsberg Bergruine Atltmühltal.

Bremen, 16 Februari 2024 /EZPress/ - Op alle 13 Top Trails of Germany staat de natuur centraal en elk langeafstandswandelpad loopt door nationaalparken of natuurparken. Een aantal van deze parken viert dit jaar een jubileum. Een goede gelegenheid om het belang van natuurbescherming te benadrukken. Bovendien zijn er weer enkele boeiende nieuwe attracties en activiteiten langs de wandelroutes te ontdekken.

Deze Top Trails hebben dit jaar reden tot feesten
De Westweg doorkruist het Zwarte Woud van noord naar zuid en is het oudste langeafstandswandelpad van Duitsland. Het is des te opmerkelijker dat het Nationalpark Schwarzwald, het grootste nationale park van Duitsland, dit jaar pas zijn 10-jarig jubileum viert. Geheimzinnige donkergroene bossen, klaterende watervallen en bizarre rotsformaties kenmerken het ruige landschap. Het jubileum wordt gevierd tijdens het weekend van 15 en 16 juni. In de herfst wordt naast het Nationalparkzentrum am Ruhenstein nog een tweede informatiecentrum geopend in Herrenwies, waar je alles kunt leren over de nieuwe wildernis.

Dit jaar wordt gevierd dat het 20 jaar geleden is dat grote delen van de Noord-Eifel weer aan de natuur zijn teruggegeven. Duizenden bedreigde planten en diersoorten, zoals de zwarte ooievaar, de oehoe en de wilde kat, hebben hierdoor opnieuw een thuis gevonden. Op etappe 3 en 4 van de Eifelsteig, die dit jaar zijn 15e verjaardag viert, kun je de boeiende nieuwe wildernis van dichtbij ervaren. Wandel door uitgestrekte beukenbossen en geniet van prachtige uitzichten over de stuwmeren en het open grasland van de hoogvlakte bij Dreiborn. Naast de meerdaagse wandeltochten van ongeveer 20 kilometer per dag voor ervaren wandelaars, zijn er nu nieuwe arrangementen beschikbaar met bagagevervoer en kortere etappes voor degenen die het liever wat rustiger aan doen.

In een natuurpark gaan natuurbescherming en natuurbelevenis hand in hand. Het Naturpark Südheide, gelegen in het zuidelijke deel van de Lüneburger Heide, viert dit jaar zijn 60-jarig jubileum. Een van de meest aangename manieren om de diverse heidelandschappen van het natuurpark te verkennen, is door een wandeling te maken op de Heidschnuckenweg. Het hele jaar worden er tal van evenementen, excursies en rondleidingen georganiseerd om het jubileum te vieren. Zo is er op 7 mei een excursie naar de Misselhorner Heide, een van de mooiste heidelandschappen in de regio, met als thema het behoud van dit unieke landschap.

Het Naturpark Altmühltal bestaat 55 jaar en viert dit jubileum met 55 tips voor het beleven van de regio in al zijn facetten. Er zijn insider-tips bij voor fiets- en wandeltochten, maar je kunt ook fossielen ontdekken of een reis terug in de tijd maken, naar de wereld van de Romeinen of Kelten. Verscheidene tips kunnen uitstekend gecombineerd worden met een trektocht op de Altmühltal-Panoramaweg.

Het Naturpark Südschwarzwald viert zijn 25-jarig jubileum met diverse projecten en activiteiten die variëren van landschapsbehoud en natuurbescherming tot educatie over duurzame ontwikkeling, klimaatbescherming en het bevorderen van eigen tradities en de regionale cultuur. Een van de hoogtepunten dit jaar zijn de 21 jubileummarkten die in het natuurpark worden georganiseerd. De Schluchtensteig doorkruist het natuurpark van oost naar west.

Traditioneel houten speelgoed is onlosmakelijk verbonden met het Ertsgebergte. In ‘Spielzeugort’ Seiffen, het eindpunt van etappe 3 van de Kammweg Erzgebirge-Vogtland, wordt nog steeds ambachtelijk speelgoed vervaardigd. In het speelgoedmuseum en het openluchtmuseum krijg je een goed beeld van deze traditie, zowel vroeger als nu. Het 700-jarig jubileum wordt gevierd van 4 tot en met 7 juli, met onder andere een optocht en dagen van de oude ambachten.

Omgaan met klimaatverandering
De natuur heeft zwaar te lijden onder klimaatverandering. Er zijn bijvoorbeeld steeds meer stormen en perioden van droogte. Op de Rothaarsteig in het Sauerland staat de komende drie jaar alles in het teken van duurzaamheid en slow travel. Het doel is om het eerste duurzame en klimaatbestendige langeafstandswandelpad van Duitsland te worden. Aangezien zowel het klimaat als de natuur veranderen, is het van essentieel belang om de Rothaarsteig hierop aan te passen.

In Oerlinghausen, een van de etappeplaatsen op de Hermannshöhen, wordt begin deze zomer de Klimaerlebniswelt geopend. Hier kun je met al je zintuigen ervaren wat klimaatverandering inhoudt. Indrukwekkende installaties simuleren hitte, kou en stormen. Hoe moeten we ons aanpassen aan klimaatverandering? Welke mogelijkheden zijn er voor de landbouw en bosbouw? En wat kunnen we zelf thuis doen om de situatie te verbeteren? Aan de hand van simulaties van diverse mogelijke scenario's kun je zelf werken aan oplossingen voor de toekomst.

Nieuwe attracties
Aangezien wildkamperen in Duitsland niet is toegestaan, bieden trekkingplaatsen een uitstekend alternatief voor natuurliefhebbers die graag ver weg van de bewoonde wereld hun tent willen opzetten. Langs de Goldsteig is nu de eerste trekkingplaats in het National Park Bayerischer Wald geopend, met een prachtig uitzicht op de Große Falkenstein. Bezoekers mogen maximaal twee nachten kamperen op de Zeltplatz Scheuereck. De exacte locatie krijg je na aanmelding. In de loop van het jaar zullen er nog meer trekkingplaatsen in het Beierse Woud worden geopend. Naast een geschikte plek voor het opzetten van een tent, beschikken ze allemaal over een composttoilet, een vuurplaats en zitgelegenheid.

Holzminden staat bekend als internationaal centrum voor synthetische geur- en smaakstoffen. Dit begon 150 jaar geleden met de patentregistratie van vanilline. Binnenkort wordt de interactieve tentoonstelling over geur- en smaakstoffen, genaamd Sensoria, geopend. Hier worden vragen beantwoord zoals: wat gebeurt er als ik iets ruik? Wat doet het met mij en hoe beïnvloedt het mij? Een interessante onderbreking van je wandeling op de Weserbergland-Weg.

Onderweg op de WesterwaldSteig kun je tussen etappe 3 en 4 voor de afwisseling op een historische spoortrolley stappen. Tussen Rennrod en Fehl-Ritzhausen ligt een 6 km lang traject waar je van april tot oktober met handbediende trolley kunt genieten van het prachtige uitzicht en de ongerepte natuur van het Westerwald. Tijdens de rit word je begeleid door een deskundige gids en is er gelegenheid om te genieten van een hapje en een drankje. Dit uitstapje dient van tevoren te worden gereserveerd en is mogelijk voor maximaal 8 personen.

Magische uitzichten
De Harzer-Hexen-Stieg heeft geen gebrek aan prachtige uitkijkpunten. Of je nu kiest voor het uitzicht vanaf de Brocken, het hoogste punt van Noord-Duitsland, de rotsformatie Rosstrappe of de uitdagende hangbrug TITAN RT, er is altijd wat te bewonderen. Onlangs is er nog een fantastische attractie bijgekomen in Torfhaus. De 65 meter hoge Harzturm is de hoogste uitkijktoren in zijn soort van Duitsland, met een adembenemend panorama over het Nationaal Park Harz en de Brocken. De skywalk met glazen vloer en de 110 meter lange glijbaan met magische geluids- en lichteffecten maken dit tot een unieke belevenis.

Het landschapsbeeld van de Schwäbische Alb wordt sterk bepaald door de vele burchten, kastelen en ruïnes. Tijdens een wandeltocht op de Albsteig kom je bijna dagelijks wel een stenen getuige van de rijke geschiedenis tegen. Dat is geen verrassing, gezien de strategische ligging op de bergkam. Tot de hoogtepunten behoren het beroemde Schloss Teck en het sprookjesachtige Schloss Lichtenstein. Maar het meest imposante is Burg Hohenzollern, die op etappe 12 en 13 telkens weer vanuit verschillende perspectieven opdoemt.

Meer informatie: toptrails.nl

//Einde bericht

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.euDownload foto: Low-res Full-resEZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: