Pressroom De Kunstcollegas BV

Winnaar Painting of the Year 2023

Foto:
Jonathan van Lisette van den Boon

ruim 500 ingezonden schilderijen uit meer dan 15 verschillende landen

Roermond, 23 Januari 2024 /EZPress/ - De winnaar van de internationale schilderwedstrijd Painting of the Year 2023 is bekend. Uit ruim 500 ingezonden schilderijen uit meer dan 15 verschillende landen is ‘Jonathan’ van Lisette den Boon uit Nederland verkozen tot Painting of the Year 2023. De kunstenares wint € 2023.

Dit kleine schilderij bleef de jury gedurende de hele sessie als het ware achtervolgen en liet ons niet meer los "


Juryverslag
De vakjury oordeelde als volgt over ‘Jonathan’ van Lisette den Boon:
`Een beetje een “unheimisch” portret dat bevreemdend is op een goede manier. Dit kleine schilderij bleef de jury gedurende de hele sessie als het ware achtervolgen en liet ons niet meer los. Enerzijds is het een heel lieflijk portret, maar anderzijds ook een beetje bevreemdend omdat het zo vrijstaand is en dus alle aandacht naar het gezichtje zelf getrokken wordt. Door deze uitgesneden vorm krijgt het schilderij iets conceptueels. Eigenlijk is het een platte sculptuur geworden, met heel veel diepte in de schildering. De zeer technisch geschilderde ogen kijken je indringend en bijna verwijtend aan en achtervolgen je door de ruimte. Het schilderij gaat over van een lief maar heel indringend klein portret naar een krachtig ruimtelijk beeldhouwwerk. Het laat je enerzijds nadenken over wat een portret nu exact is, maar anderzijds ook over het geportretteerde kind zelf. Wie is dat schatje? Is alles wel goed met hem of haar? Hoe kan ik hem of haar helpen? Een even eenvoudig als indringend kunstwerkje dat de toeschouwer beetgrijpt en niet meer loslaat. De terechte winnaar van de titel Painting of the Year 2023.”

Publiekswinnaa
Het schilderij `Landgoed de Voorst` van Jelle van de Ridder is de winnaar van de Publieksprijs van Painting of the Year 2023. Tijdens de stemronde kreeg zijn schilderij maar liefst 499 stemmen.
`Catch the Moon` van Haitham Alhamad volgde op de tweede plaats met 412 stemmen.
Met 336 stemmen eindigde `Barcode: Imagine Heal The World` van Mala Ramcharan op de derde plaats.

Vakjury
De jury van Painting of the Year beoordeelde in eerste instantie alle inzendingen digitaal en bepaalde zo de 50 genomineerden. Uit de 50 beste ingezonden werken koos de vakjury uiteindelijk de finalisten en winnaar.
Alle juryleden hebben in hun dagelijks leven te maken met verschillende facetten van de (hedendaagse) schilder- en tekenkunst. Ralph Keuning is kunsthistoricus en voormalig directeur van Museum de Fundatie, Edwin Becker is hoofdtentoonstellingen van het Van Gogh Museum, Loes Botman is kunstenares en auteur en Raoul Locht is voorzitter van Stichting Kunstweek.

Expositie
De beste inzendingen van Painting of the Year 2023 zijn dit jaar tot en met 2 maart te bewonderen in Galerie RRMND. De vakjury nomineerde 50 kunstenaars die allemaal twee schilderijen mogen exposeren in de galerie op het Weerstand-terrein in Roermond.

Doelstelling
Met de verkiezing Painting of the Year beoogt de organisatie de waardering en aandacht voor schilderkunst in het algemeen en de naamsbekendheid van de deelnemers in het bijzonder (internationaal) te verhogen. Daarnaast wil zij een zo groot mogelijk online overzicht van de hedendaagse schilderkunst realiseren.

Einde bericht

Bron: Kunstcollegas


Links:
www.paintingoftheyear.com
Galerie RRMND

Contactinformatie
De Kunst Collega`s
E: klik hier


Download foto: Low-res Full-resEZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: