STAP-budget tweede aanvraagperiode snel vergeven, portaal gesloten met ruim 45.000 aanvragen

Den Haag, 05 Mei 2022 /EZPress/ - Maandagochtend 2 mei om 10.00 uur ging voor de tweede keer dit jaar het STAP-loket open. Net als bij de eerste aanvraagperiode was de interesse vanaf de start erg groot. Ruim 45.000 mensen hebben een aanvraag ingediend waardoor op 3 mei rond 20.30 uur geen budget voor deze periode meer beschikbaar was.

Doordat de STAP-regeling dit jaar een nieuwe en laagdrempelige regeling is, werd net als tijdens de eerste periode weer rekening gehouden met veel aanvragers. Gedurende de eerste aanvraagperiode ontstonden soms lange wachtrijen. In de voorbereiding naar de tweede aanvraagperiode is hard gewerkt om het aanvraagproces te verbeteren. Zo is de technische capaciteit fors vergroot en zijn verschillende functionele verbeteringen doorgevoerd om het aanvraagproces te vergemakkelijken. Dat heeft resultaat gehad. Bij de start om 10 uur stonden al ruim 43.000 mensen klaar om een aanvraag te starten. Binnen enkele minuten waren de eerste aanvragen al ingediend. Door de piek ontstonden bij aanvang nog wel wachttijden, maar die bleven beperkt. Net na het middaguur waren er geen wachttijden meer.

Door een constante stroom van aanvragen werd in de eerste 12 uur al voor meer dan 90% van het beschikbare budget aangevraagd. In deze tweede ronde was er keuze uit ruim 80.000 opleidingen bij meer dan 540 verschillende opleiders. Dat is ruim een verdubbeling van het aantal opleiders ten opzichte van de eerste aanvraagperiode. Bijna 3000 mensen hebben telefonisch contact gezocht met vragen of ondersteuning bij het indienen van een aanvraag. Inmiddels zijn een groot aantal aanvragen al verleend.

Peter Smit, manager STAP bij UWV: ‘De grote interesse is een bevestiging voor de behoefte waarin de STAP-regeling voorziet. In twee dagen tijd hebben 45.000 mensen een budget aangevraagd. Hiermee kunnen ze een opleiding volgen en zelf de regie nemen over het verstevigen van hun positie op de arbeidsmarkt. Zo blijven ze goed inzetbaar. De STAP-regeling past bij de preventierol die UWV heeft. Die rol gaat uit van het aan het werk helpen of houden van mensen, vooral die groepen die dit het hardst nodig hebben: praktisch geschoolden en ouderen.’

Het STAP-budget is een landelijke regeling vanuit de overheid, voor mensen tussen de 18 jaar en pensioengerechtigde leeftijd, bedoeld om een training, cursus of opleiding te volgen. UWV voert deze regeling namens de overheid uit en daarvoor is een digitaal portaal ontwikkeld. Voor mensen die ondersteuning nodig hebben bij de digitale aanvraag zitten tientallen medewerkers klaar om telefonisch te helpen. Ook kunnen mensen voor ondersteuning terecht op een van de 35 UWV kantoren.

Per persoon is één keer per jaar STAP-budget te verkrijgen met een maximum van 1.000 euro, zolang er budget is. Het STAP-budget wordt direct aan de opleider uitgekeerd. Dit jaar zijn vijf aanvraagtijdvakken – om de twee maanden – waarin het STAP-budget kan worden aangevraagd. De tweede aanvraagperiode is nu gesloten en de volgende aanvraagperiode start op 1 juli. In totaal is er dit jaar circa 160 miljoen euro beschikbaar voor meer dan 160.000 toekenningen, afhankelijk van de gemiddelde hoogte van het aangevraagde STAP-budget. Vanaf volgend jaar loopt dit budget op tot 200 miljoen euro verdeeld over 6 tijdvakken.

//Einde bericht

Bron: UWV

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu
EZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: