ACM: Mediq mag Eurocept Homecare niet overnemen

Den Haag, 24 December 2021 /EZPress/ - Mediq krijgt van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) geen toestemming om Eurocept Homecare over te nemen. De ACM concludeert dat Mediq door de overname een zeer sterke positie zou krijgen op het gebied van ambulante elektronische infuuspompen voor patiënten thuis.

Martijn Snoep, voorzitter van de ACM: “Er is een toenemende vraag naar specialistische zorg thuis. De kwaliteit van die zorg, inclusief de hulpmiddelen die erbij horen, moet goed zijn en blijven, en tegen een redelijke prijs beschikbaar zijn. Als we deze overname zouden toestaan, heeft dat negatieve gevolgen voor de prijs en kwaliteit. Daarom verbieden we – na grondig onderzoek – deze overname”.

Mediq en Eurocept Homecare stellen allebei ambulante elektronische infuuspompen ter beschikking aan partijen, zoals thuiszorgorganisaties, die deze gebruiken voor het leveren van zorg bij patiënten thuis. Met zo’n elektronische infuuspomp kunnen patiënten thuis in de goede hoeveelheid medicijnen en vloeibaar voedsel via een infuus krijgen.

Wat is er aan de hand?
De ACM stelt vast dat Mediq na de overname van Eurocept een zeer sterke positie zou krijgen op de markt van het ter beschikking stellen van ambulante elektronische infuuspompen voor de thuissituatie. Mediq bezit nu al een sterke positie op deze markt. Ze heeft een uitgebreid netwerk door het hele land, een grote naamsbekendheid en goede contacten bij onder andere artsen en ziekenhuizen die infuuszorg voorschrijven voor hun patiënten in de thuissituatie. Daarnaast heeft Mediq de mogelijkheid om zelf het hele pakket aan ambulante infuuspompen, medicatie en zorgverlening te verzorgen.

Mediq en Eurocept zijn elkaars meest nabije concurrenten op een markt met al weinig aanbieders. Er zijn wel enkele andere aanbieders, maar de ACM verwacht niet dat de sterke positie van Mediq na de overname binnen een redelijke termijn voldoende onder druk komt te staan. Huidige concurrenten zijn tot nog toe maar zeer beperkt in staat geweest hun positie uit te breiden. Ook toetreding van nieuwe partijen is niet eenvoudig. Daarvoor zijn onder andere forse investeringen nodig in het opbouwen van een netwerk onder bijvoorbeeld artsen en thuiszorgorganisaties. Ook moeten nieuwkomers eerst contracten sluiten met zorgverzekeraars en ziekenhuizen.

Wat concludeert de ACM?
Na de overname zou Mediq op het gebied van ambulante elektronische infuuspompen voor patiënten thuis een onvermijdelijke contractpartij worden, waar zorgverzekeraars voor hun verzekerden niet omheen kunnen. Zorgverzekeraars hebben ook hun zorgen geuit bij de ACM over deze overname vanwege het wegvallen van een belangrijk deel van de concurrentiedynamiek.

De ACM concludeert dat de overname zal leiden tot hogere prijzen en lagere kwaliteit van de geleverde diensten. De ACM heeft daarom besloten geen vergunning te verlenen voor deze overname.

Partijen kunnen in beroep gaan tegen dit besluit.

ACM, fusies en overnames in de zorg
De ACM levert met de beoordeling van fusies en overnames in de zorg een bijdrage aan de betaalbaarheid, de toegankelijkheid en de kwaliteit van de zorg. Het gaat bij de beoordeling om de gevolgen voor patiënten en verzekerden. Wanneer patiënten en zorgverzekeraars na de fusie of overname voldoende andere opties overhouden, draagt dat bij aan lagere prijzen, een hogere kwaliteit en meer innovatie van de zorg.

//Einde bericht

Bron: ACM

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu




EZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: