Frascati presenteert film De Zaak Samuel van NTGent & Lara Staal

Amsterdam, 11 Mei 2021 /EZPress/ - De Staat van de Rechtvaardigheid - De Zaak Samuel is een aangrijpende korte film die ons rechtssysteem kritisch onder de loep neemt. Hierin wordt het waargebeurde verhaal verteld van de 15-jarige Samuel. Hij maakte een levensgevaarlijke tocht uit Eritrea, om eenmaal in Nederland verwikkeld te raken in het meedogenloze proces van asiel zoeken. Op donderdag 13 mei host Frascati de videostream en een nagesprek.

Over De Staat van de Rechtvaardigheid - De Zaak Samuel
Lara Staal maakte deze korte film om een verhaal te vertellen uit de schaduwzijde van ons rechtssysteem. Samuel is de schuilnaam van een jonge tiener die in 2018 bewusteloos in een bootje van Artsen Zonder Grenzen aan wal wordt gebracht in Zuid-Italië. Ze geven hem lukraak de geboortedatum 01-01-2001: een administratieve fout die hem nog lang zal achtervolgen. Samuel is gevlucht uit Eritrea en bereikt Nederland na een helse tocht. Eenmaal aangekomen wordt hij slachtoffer van ons systeem van "rechtvaardigheid": hij wordt gezien als meerderjarige en belandt op straat en zwerft jaren rond voordat hij voor de kinderrechter verschijnt. Dit is echter meer dan het verhaal van Samuel: dit is ook het verhaal van duizenden andere kinderen. Lara Staal daagt het publiek uit om wat zij dachten te weten over rechtvaardigheid in Nederland te herzien, door licht te werpen op het verhaal van Samuel. Na de livestream host Frascati een nagesprek via Zoom waarin het publiek in dialoog kan gaan met experts op het gebied van migratie.

Over de makers 
De Staat van de Rechtvaardigheid - De Zaak Samuel is onderdeel van een serie voorstellingen. Hierin maakt Lara Staal van het theaterpodium een snijtafel, waarop actuele maatschappelijke vraagstukken worden ontleed. Onder andere De Staat van de Schoonheid en De Staat van de Waarheid gingen voor. Voor deze korte film werkte zij samen met Here to Support, een Amsterdamse organisatie die samenwerkt met vluchtelingen in limbo. Here to Support zet, naast belangenbehartiging, ook in op het opzetten van artistieke projecten die zichtbaarheid bieden aan vluchtelingen die geen verblijfsstatus hebben maar ook niet terug kunnen naar het land van herkomst.

Door de corona-pandemie is besloten de theatervoorstelling in een korte film te gieten.
De Staat van de Rechtvaardigheid - De Zaak Samuel
NTGent / Lara Staal i.s.m. Here to Support
Videostream via Frascati (Amsterdam) op do 13 mei 2021 – 20:00 via:
https://www.frascatitheater.nl/voorstelling-zaak-samuel-lara-staal
concept, script & regie Lara Staal in samenwerking met Here to Support spel Adam Kissequel en Samuel

//Einde bericht

Bron: Frascati

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu
EZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: