Extra geld voor gemeentelijke aanpak armoede en schulden

Den Haag, 01 Oktober 2020 /EZPress/ - Het kabinet heeft met gemeenten en andere partijen afspraken gemaakt voor het versterken van de aanpak van schulden en armoede. Hiervoor komt in totaal 146 miljoen beschikbaar, schrijft staatssecretaris Van ’t Wout (SZW) vandaag in een brief aan de kamer.

De VNG is hier nauw bij betrokken; onder meer via verschillende rondetafelgesprekken deze zomer. We zijn erg blij met de extra middelen en aandacht voor de gemeentelijke aanpak van armoede en schulden.

Verdeling 146 miljoen
Het extra geld gaat voor een belangrijk deel (105 miljoen) naar gemeenten ten behoeve van het gemeentelijk schuldenbeleid (efficiëntere en snellere dienstverlening) en de bijzondere bijstand. Voor een waarborgfonds om problematische schulden af te wikkelen komt 30 miljoen euro beschikbaar. Voor de uitwerking van de rondetafelgesprekken van afgelopen zomer komt in totaal 11 miljoen euro beschikbaar.

Uitwerking rondetafelgesprekken
Afgelopen zomer organiseerden SZW, VNG, Divosa en maatschappelijke organisaties als Sociaal Werk Nederland, NVVK en Nibud verschillende digitale rondetafelgesprekken over armoede- en schuldenthema’s als de brede schuldenaanpak en de aanpak van kinderarmoede. De bedoeling is dat het sommige zaken intensiveert en versnelt. Zo komt er bijvoorbeeld specifieke aandacht voor schulden bij ondernemers en jongeren, gaat ervaringsdeskundigheid een belangrijkere rol spelen en kijkt men naar financiële problemen vanuit gezondheidsperspectief.

Uitdagende taak gemeenten
Gemeenten staan voor de uitdagende taak om inwoners met problematische schulden te helpen. Dit probleem wordt door de coronacrisis alleen maar groter. Meer gezinnen leven in armoede en het aantal huishoudens met schulden groeit. De VNG neemt het voortouw om met de samenwerkingspartners gemeenten te ondersteunen zodat zij inwoners met schulden nog sneller en efficiënter te helpen. Ook bieden we gemeenten concrete ondersteuning bij de implementatie van de 4 wetten die eraan komen.
//Einde bericht

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu




EZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: