VNO-NCW: Blaas handelsakkoord met VS snel nieuw leven in

Foto:
WTO: door illegale staatssteun aan Airbus leiden de VS schade.

Den Haag, 04 Oktober 2019 /EZPress/ - VNO-NCW is opgelucht dat de VS onder andere Nederlandse kazen buiten de importheffingen houden die ze mogen opleggen van de WTO. De ondernemingsorganisatie roept het kabinet op om zich binnen de EU hard te maken voor het heropenen van gesprekken over een handelsakkoord met de VS om een cyclus van over en weer tarieven opleggen tegen te gaan.

Steun Airbus
Van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) mogen de Verenigde Staten importheffingen invoeren op 7,5 miljard dollar aan Europese producten. Door illegale staatssteun van verschillende Europese lidstaten aan vliegtuigbouwer Airbus hebben de Verenigde Staten schade geleden volgens de WTO. Die schade mag nu door middel van importheffingen worden gecompenseerd.

Heffingen op 160 producten
De VS gaan 10 procent importbelasting heffen op vliegtuigen (Airbus) en 25 procent op 159 andere producten die Europa naar Amerika exporteert. Vooral Frankrijk, Duitsland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk die veel steun geven aan Airbus worden getroffen. Er komen importtarieven op Franse wijnen en kazen, Spaanse olijven, Schotse whisky’s en Duitse gereedschappen.

60 miljoen aan kaas
VNO-NCW is blij dat Nederlandse kazen niet in het strafpakket zitten. Nederland exporteert jaarlijks voor 60 miljoen euro aan kaas naar de VS. Wel maakt de organisatie zich zorgen over heffingen op luchtvaart, een sector waar Nederlandse bedrijven actief zijn als toeleverancier van onderdelen.

Steun VS aan Boeing
Ondertussen loopt er nog een zaak van de EU tegen de VS om ongeoorloofde staatssteun aan vliegtuigbouwer Boeing. Een uitspraak door het panel van de retaliatie over de toegestane tegenmaatregelen wordt volgend jaar verwacht. Eurocommissaris Cecilia Malmström heeft al gezegd tegensancties in te stellen als de EU gelijk krijgt van de WTO.

Handelsakkoord met VS
VNO-NCW maakt zich zorgen dat er een cyclus komt waarin de VS en de EU over en weer sancties instellen. Zo praat de Amerikaanse president Trump ook al heel lang over heffingen op Duitse auto’s omdat hij vindt dat zij te goedkoop zijn. Volgens VNO-NCW moet minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Handel er nu alles aan doen om de EU en de VS om tafel te krijgen om een handelsakkoord te sluiten.

//Einde bericht

Bron: VNO-NCW

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.euDownload foto: Low-res Full-resEZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: