Goed signaal dat mobiel banditisme harder wordt aangepakt

Den Haag, 02 Mei 2019 /EZPress/ - VNO-NCW en MKB-Nederland zijn blij met de nieuwe strafvorderingsrichtlijn voor mobiel banditisme. Wel vragen zij zich af of de strafmaat zwaar genoeg is. Zij stellen voor om gestrafte criminelen die weer in de fout gaan, een gevangenisstraf van 4 tot 5 jaar op te leggen. ‘Dat zal mobiele bendes hopelijk afschrikken. En anders houdt het ze in ieder geval langer van de straat.’

Straf helemaal uitzitten
In de strafvorderingsrichtlijn, die vanaf 1 mei geldt, wordt gesproken over enkele maanden straf in plaats van bijvoorbeeld een taakstraf bij winkeldiefstal door mobiele bendes. VNO-NCW en MKB-Nederland pleiten voor het opleggen van een straf van 4 tot 5 jaar, waarbij veroordeelden bij goed gedrag na een halfjaar kunnen vrijkomen. Gaan ze daarna weer in de fout, dan moeten ze de hele straf uitzitten.

Gerichte diefstal
Onder mobiel banditisme worden groepen rondtrekkende – vaak Oost-Europese – criminelen verstaan die zich verrijken met diefstal uit winkels en andere bedrijven, en uit vrachtwagens. Het gaat daarbij om verhandelbare goederen als verzorgingsproducten, gereedschap, fietsen en elektronica. Nederland is aantrekkelijk voor mobiele bendes vanwege de lage straffen en de infrastructuur: op korte afstand is veel te halen, en criminelen kunnen snel weer weg zijn. Digitalisering maakt het mogelijk om van afstand de meest lucratieve en veilige route uit te stippelen.

Langer in hechtenis
Als mobiele bendes al worden opgepakt, worden ze vaak weer vrijgelaten in afwachting van hun rechtszaak. Daarna komen ze vaak niet meer opdagen. Door zwaardere straffen te eisen hoopt het Openbaar Ministerie dat verdachten langer in voorlopige hechtenis blijven. Daarnaast wordt de nieuwe richtlijn via sociale media internationaal verspreid, met de bedoeling dat dit criminelen zal afschrikken.

//Einde bericht

Bron: VNO-NCW

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu




EZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: