Senioren staan niet stil bij digitale nalatenschap

70 procent van de senioren heeft digitale nalatenschap niet geregeld

Utrecht, 21 September 2018 /EZPress/ - Bijna 70 procent van de senioren geeft aan (nog) niets geregeld te hebben voor hun digitale nalatenschap, zo blijkt uit onderzoek van SeniorWeb onder ruim 900 senioren. 35 procent van hen geeft aan hierover nooit nagedacht te hebben.

Pijnlijk
Ons leven wordt steeds digitaler. Ook dat van senioren. Steeds vaker lopen ook zij tegen de vraag aan wat er met al die onlinegegevens moet gebeuren bij overlijden. Van henzelf, of van een naaste.
Wie het wel eens heeft meegemaakt, kan beamen hoe pijnlijk het is. Je ziet bijvoorbeeld op Facebook een profiel van iemand die is overleden. Wie gaat er eigenlijk over zo’n pagina als iemand er niet meer is? Of over foto’s die iemand heeft opgeslagen in een Google-account? En hoe krijg je toegang tot de laptop of smartphone van een dierbare overledene? Nabestaanden breken vaak hun hoofd over dit soort vragen, wanneer zij toch al een moeilijke tijd doormaken.

Senior staat niet stil bij digitale nalatenschap
Uit het onderzoek van SeniorWeb blijkt dat maar weinig mensen/senioren stilstaan bij hun digitale nalatenschap: bijna 70% van de ondervraagden geeft aan dit nog niet geregeld te hebben, en het ook nog niet met naasten besproken te hebben. De drie belangrijkste redenen waarom senioren dit nog niet geregeld hebben zijn dat men er nooit over heeft nagedacht, nabestaanden al op de hoogte zijn van hun wachtwoorden en dat men niet weet wat men moet doen en geen goed overzicht heeft.
Opvallend is dat 43% zegt nog niet te weten of men zijn of haar digitale nalatenschap wil gaan regelen, tegenover 44% die dit wel wil gaan doen. Als men al wel iets heeft geregeld, is het vooral toegang tot apparaten (laptop, smartphone e.d., in 92% van de gevallen) en toegang tot belangrijke accounts (Google, Apple ID, 58%), waarvan bijvoorbeeld ook de kinderen het wachtwoord hebben.

Checklist
SeniorWeb lanceert nu voor zijn leden een handig overzicht met bijbehorende checklist voor het digitale nalatenschap. Senioren, of nabestaanden, zien hiermee snel wat zij kunnen regelen voor het eigen digitale nalatenschap, of dat van een naaste. Kúnnen, want niet alle punten op de checklist hoeven te worden afgevinkt. Zo zal bijvoorbeeld niet iedereen een Facebookpagina hebben. En is het een persoonlijke overweging wat er met een Facebookpagina moet gebeuren na overlijden. Andere zaken, zoals het opzeggen van online diensten, contact met overheden of de bank zullen wel geregeld moeten worden. De checklist helpt senioren hiermee hun digitale nalatenschap te regelen op een manier die bij hen past. Kijk op seniorweb.nl/digitaal-nalaten hoe wij dit doen omtrent het thema Digitaal Nalaten.

//Einde bericht

Bron: Seniorweb

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu
EZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: