Kunstwerken toegevoegd aan fietsroute Erfgoedfestival

Kunstwerken uit tentoonstelling Gelderland Grensland toegevoegd aan fietsroute Erfgoedfestival Over Grenzen van Gelderland op Route.nl

Apeldoorn, 10 Juli 2018 /EZPress/ - De grenzen van de provincie Gelderland zijn door de eeuwen heen nogal eens gewijzigd door politieke twist en wapengekletter. Tegelijkertijd is de Nederlandse landschapschilderkunst beïnvloed door steeds veranderende esthetische idealen en kunststromingen. CODA Museum presenteert in aansluiting op het erfgoedfestival ‘Over Grenzen’ tot en met 23 september 2018 Gelderland Grensland. De kunstwerken uit deze tentoonstelling zijn onlangs toegevoegd aan de fietsroutes op www.route.nl/erfgoedfestival. Een uitgelezen kans om na je bezoek aan de tentoonstelling in CODA Museum op de fiets te stappen en de grenzen van vroeger en nu te ontdekken of het landschap te bekijken door de ogen van de kunstenaar!

Hoogtepunt van de landschapsschilderkunst
De werken in Gelderland Grensland zijn verstillingen van politieke en kunstzinnige ontwikkelingen die de schoonheid van het Gelders landschap en de Gelderse grenzen op uiteenlopende wijze in beeld brengen. De tentoonstelling geeft een weidse blik op de provincie en de natuurlijke inspiratie die Gelderland kunstenaars door de eeuwen heen heeft geboden. Grote meesters uit de zeventiende eeuw als Jan van Goyen trokken naar het oosten van de Nederlanden om de ongerepte natuur te schilderen die in het verstedelijkende Holland steeds minder te vinden was. Een eeuw later bleef het Gelderse landschap zichtbaar in gouaches en aquarellen die verzameld werden in encyclopedische atlassen. De landschapsschilderkunst beleefde in de negentiende eeuw een hoogtepunt door schilders die in Gelderland woonden of naar plaatsen als Oosterbeek – Nederlands eerste kunstenaarskolonie – trokken. De kunstschilders uit de twintigste eeuw zijn vernieuwend in de representatie van het Gelderse landschap in de schilderkunst. Zo zijn De Stijl-voormannen, Piet Mondriaan en Vilmos Huszár, onlosmakelijk verbonden met de provincie Gelderland.

Fietsen over Grenzen
De fietsroutes op www.route.nl/erfgoed-festival brengen je langs het Gelders erfgoed en de werken in Gelderland Grensland. Stap op de fiets om de veelzijdigheid van de Achterhoek, de Betuwe, de Veluwe, het Rivierengebied en het voormalige Overkwartier (het huidige Noord- en Midden-Limburg en Noordrijn-Westfalen) te zien en te beleven. Samen vormden al deze gebieden ooit het hertogdom Gelre. Met de routes op www.route.nl/erfgoed-festival maak je een bijzondere reis door de geschiedenis van Gelderland aan de hand van tien verhalen, bezienswaardigheden en bijzonderheden langs de route. De verschillende routes op www.route.nl/erfgoed-festival vormen samen één lange route van 900 kilometer. Volg je bijvoorbeeld de Gelderse grens, dan fiets je langs zes provincies en Duitsland. Tot en met 22 juli 2018 kun je nog deelname aan de programma-activiteiten van het erfgoedfestival langs de route. Een bezoek aan Gelderland Grensland in CODA Museum sluit prachtig aan op de fietsroutes. Onderweg kijk je naar het landschap door de ogen van de kunstenaars.

Stap de fiets en ervaar het zelf!

Meer informatie: www.route.nl/erfgoed-festival

//Einde bericht

Bron: CODA Museum

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu
EZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: