Aantal energieleveranciers verviervoudigd

Foto:
Foto: SteijgerComm

Rotterdam, 25 Juni 2018 /EZPress/ - In 14 jaar tijd is het aantal energieleveranciers in Nederland verviervoudigd. In 2018 zijn er 47 energiebedrijven actief. Het grootste deel van de bedrijven levert stroom en gas aan particulieren en zakelijke afnemers. 12 energieondernemingen richten zich uitsluitend op de klein- en grootzakelijke markt. Dat blijkt uit een rondgang en infographic van Energievergelijk.

Vrije markt
Zo’n 15 jaar geleden werd de energiemarkt nog gedomineerd door een handjevol grote energiebedrijven. De woonplaats bepaalde toen bij welke leverancier je was aangesloten.

Sinds de liberalisering van de markt in 2004 mogen consumenten zelf kiezen wie stroom en gas levert. Dit heeft gezorgd voor een enorme toename in het aanbod energiecontracten. Ook zijn energiebedrijven zich meer gaan richten tot de klant, bijvoorbeeld door aan te sturen op energiebesparing en het introduceren van nieuwe technieken, zoals de slimme meter.

Marktleiders
Inmiddels zijn het nog steeds de grote, traditionele energiebedrijven die de markt regeren. Toch is hun klantenbestand geslonken. Er zijn steeds meer kleine aanbieders die zich onderscheiden.

Marktleider blijft Essent met 3,1 miljoen klanten in Nederland. Het bedrijf vormt onderdeel van het Duitse Innogy, dat weer onderdeel is van RWE. Hierna volgen Eneco en Nuon (onderdeel van Vattenfall) met respectievelijk 2,4 en 2,0 miljoen klanten.

Groene en grijze stroom
Er zijn nog maar drie leveranciers die uitsluitend grijze stroom leveren aan klanten. De meeste energiebedrijven geven de consument de keuze tussen grijze of groene stroom.

Een aantal ondernemingen loopt voorop in de energietransitie. Zij bieden de klant enkel groene stroom van Nederlandse bodem. Dit zijn onder andere Pure Energie en Qurrent.

//einde bericht

Bron: Humbird

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution B.V. www.ezpress.eu

Links:
Welke energieleveranciers zijn er?

Contactinformatie
Energievegelijk
E: klik hier


Download foto: Low-res Full-resEZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: