Tentoonstelling over het doorbreken van vooroordelen over DDR-kunst in Schwerin

Foto:
Otto Niemeyer-Holstein: Ostsee mit Eisschollen (1969)

Schwerin, 05 Juni 2018 /EZPress/ - Het Staatliche Museum Schwerin toont van 6 juli t/m 7 oktober 2018 een selectie uit zijn collectie DDR-kunst. Een breed spectrum van artistieke visies komt in de tentoonstelling met de titel ‘Achter de horizon. DDR-kunst uit de collectie van het Staatliche Museum Schwerin’ aan bod. De tentoonstelling opent perspectieven die tegenover de voorgeschreven staatskunst staan en is gewijd aan de rustige maar kritische stemmen. In hun afwijzing van de ideologische richtlijnen bieden ook traditionele genres als portret, landschap en stilleven een onverwacht perspectief op de DDR-werkelijkheid.

Doorbreken van de vooroordelen jegens DDR-kunst
Dromen, verlangens en projecties zijn terug te vinden in de twee- en driedimensionale werken, waarin de horizon geen starre grens is, maar een vrije ruimte van verbeelding en associaties. In het spanningsveld tussen persoonlijke levenssfeer en wereldbeeld ontwikkelde zich een karakteristieke beeldtaal die zich zowel onttrekt aan de stereotypen van het socialistisch realisme als aan de nog altijd bestaande vooroordelen jegens DDR-kunst.

Deze beeldtaal kwam ook tot uitdrukking in experimentele films en performances (Aktionen). De bestanden van het Schweriner Mail-Art-Archiv laten zien hoe een grensoverschrijdende verbinding met de wereld tot stand gebracht werd. In de tentoonstelling zijn zo’n 120 schilderijen, tekeningen, prenten, sculpturen/plastieken, video’s en performancedocumentaties te zien.

Tentoonstelling ‘Achter de horizon. DDR-kunst uit de collectie van het Staatliche Museum Schwerin’ Staatliches Museum Schwerin | 6 juli t/m 7 oktober 2018 | www.museum-schwerin.de/

Kijk voor meer tentoonstellingen in Duitsland op www.tentoonstellingen-duitsland.nl.

//Einde bericht

Bron: Staatliche Museum Schwerin

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.euDownload foto: Low-res Full-resEZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: