Rechtszaak tegen AVROTROS gaat van start

Redactie Opgelicht?! aangeklaagd voor verspreiden van leugens

Amsterdam, 24 Mei 2018 /EZPress/ - De Rechtbank Midden-Nederland gaat de zaak die ondernemer Wouter Tijdgat heeft aangespannen tegen AVROTROS op 28 juni a.s. inhoudelijk behandelen.
In de uitzending van Opgelicht?! van 3 januari 2017 heeft de redactie van dit amusementsprogramma Tijdgat bewust in een kwaad daglicht gesteld. De redactie heeft een item naar buiten gebracht waarbij feiten bewust niet zijn geverifieerd of zijn weggelaten. Daarnaast heeft de redactie opzettelijk niets willen rectificeren nadat Tijdgat een rechtszaak had gewonnen die een klager in het programma hadden aangespannen.

Om toch zijn kant van het verhaal te kunnen vertellen is Tijdgat van start gegaan met zijn blog Opgelicht door TROS Opgelicht, waarbij zijn verhaal is onderbouwd met documenten waaruit duidelijk naar voren komt dat het verhaal van AVROTROS niet klopt.
Tijdgat heeft de redactie ter verantwoording geroepen bij de Raad voor de Journalistiek maar daar wilden zij niet aan meewerken.

Door de publicatie van het verhaal van Tijdgat zijn meerdere gedupeerden van de werkwijze van Opgelicht?! met hun verhaal naar buiten getreden. Daarnaast is ook vast komen te staan dat er tijdens uitzendingen gebruik wordt gemaakt van acteurs die als publiek moet dienen. Het publiek wordt daarmee bewust op het verkeerde been gezet.

Opgelicht?! is een programma dat oplichters en ander gespuis ontmaskert en te kijk zet voor het Nederlandse publiek. Enerzijds komen ze hiermee op voor de belangen van de klagers die zich wenden tot de redactie, anderzijds moet men zich ook goed realiseren dat het gewoon een amusementsprogramma is dat het ook moet hebben van kijkcijfers. Dit betekent dat de smeuïgheid van de klacht of de oplichter tegen wie de klacht zich richt een belangrijk onderdeel is van de vraag of hier door het programma aandacht aan zal worden besteed. Onder de noemer vrijheid van meningsuiting denkt de redactie een vrijbrief te hebben om maar van alles te publiceren waarbij waarheidsvinding totaal niet relevant is. De impact van het programma zorg ervoor dat een persoon ten onrechte publiekelijk kapot wordt gemaakt met desastreuze gevolgen voor hem alsmede zijn gezin. Het wordt tijd dat de overheid hier strengere regels voor opstelt om de privacy van dergelijke personen te waarborgen. Het feit dat Opgelicht?! dergelijke verhalen brengt betekent niet dat de persoon ook daadwerkelijk schuldig is. Tenslotte wordt in het programma geen enkel bewijs getoond en moet het publiek maar afgaan op het verhaal van de klager. Maar ook in dit geval geldt dat elk verhaal twee kanten heeft.

//einde bericht

Bron: Hermes Capital B.V.

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution B.V. www.ezpress.eu

Links:
http://www.opgelichtdoortrosopgelicht.nl
EZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: