Pressroom eLuscious

Zelfregulering alcoholreclame hypocriet

Gorredijk, 16 April 2018 /EZPress/ - Eind vorig jaar werd bekend dat het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid (STAP) een klacht bij de Reclame Code Commissie (RCC) had ingediend omdat zij vindt dat de sponsornaam wijnvoordeel.nl op het shirt van de lokale korfbalclub LDODK in Gorredijk het gebruik van alcohol stimuleert en dat zou in strijd zijn met de afgesproken reclameregels. De RCC heeft deze klacht gegrond verklaard en inmiddels is ook in hoger beroep de klacht gegrond verklaard.

Hoe lang kijkt de politiek nog vanaf de zijlijn toe hoe ze voor de gek wordt gehouden?  "


Wijnvoordeel heeft tijdens het hoger beroep gevraagd waarom in Nederland de Jupiler League, Amstel Gold Race, Bavaria City Racing en de het Holland Heineken House tijdens de olympische spelen geen probleem is, maar een lokale korfbalclub uit Gorredijk niet gesponsord mag worden. Het antwoord is simpel: shirtsponsoring valt onder artikel 30 van de reclamecode voor alcoholhoudende dranken en evenementen onder artikel 19. In artikel 30 staat dat shirtsponsoring met alcohol in de sport niet mag en in artikel 19 staat dat evenementsponsoring in de sport met alcohol geen probleem is.

Hoe is het mogelijk dat we in Nederland zulke tegenstrijdige regelgeving hebben? Ook dit antwoord is simpel: de reclamecode voor alcoholhoudende dranken is opgesteld door de grote biermerken zelf. In de Stichting Verantwoorde Alcoholconsumptie (STIVA), die de reclamecode heeft opgesteld, zitten in het bestuur maar liefst 5 leden van de grote bierbrouwers. Richting de politiek wordt middels artikel 30 goede sier gemaakt met de regel dat de branche geen shirtsponsoring doet maar vervolgens wordt artikel 19 opgenomen om vooral de eigen belangen veilig te stellen.

Hoe lang kijkt de politiek nog vanaf de zijlijn toe hoe ze voor de gek wordt gehouden? Nederland is het enige Europese land met zelfregulering rondom alcoholhoudende dranken. In de overige Europese landen is er heldere wetgeving met handhaving. Jacco Oosterhof namens Wijnvoordeel pleit dan ook voor afschaffing van de zelfregulering en vraag de overheid zelf weer de regie over te nemen. Als we echt verantwoord alcohol gebruik nastreven moeten we de regelgeving niet langer overlaten aan partijen die gebaat zijn bij een zo hoog mogelijke alcoholconsumptie.

Ook de voorzitter van de korfbalclub LDODK Gouke de Vries is zeer ontstemd over de uitslag van het hoger beroep: “Het is voor ons al lokale club niet makkelijk om sponsoren te vinden en door deze uitspraak staat het vervolg van het hoofdsponsorschap van Wijnvoordeel op de tocht, wat voor ons een enorme aderlating zou zijn”.

//Einde

Bron: eLuscious

Dit is een origineel persbericht EZPress News Distribution BV www.ezpress.eu

Volg eLuscious




EZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: