26e editie van Over het IJ Festival op komst

Foto:
Foto Over het IJ Festival

Locatietheater van de nieuwste generatie makers voor de stedelijke omgeving

Amsterdam, 14 Maart 2018 /EZPress/ - Van 13 tot en met 22 juli is de zesentwintigste editie van Over het IJ Festival: het locatietheaterfestival dat de stad als inspiratiebron én podium gebruikt. Tientallen nieuwe en gerenommeerde gezelschappen en makers presenteren vaak nieuw werk. Zij doen dit op spraakmakende binnen- en buitenlocaties op de NDSM-werf, aan de oevers van het IJ en op diverse locaties dieper in Amsterdam-Noord. Het festivalhart op de NDSM-werf kent dit jaar een bijzondere toevoeging: het kunstwerk en paviljoen Ferrotopia van Atelier Van Lieshout, neergezet door onze samenwerkingspartner Stichting NDSM-werf. De eerste selectie makers en gezelschappen die te zien zijn op Over het IJ Festival 2018 is inmiddels bekend.

Stedelijke context
Makers en festivalbezoekers laten zich tijdens Over het IJ Festival inspireren door de grootstedelijke omgeving. Amsterdam-Noord en in het bijzonder de NDSM-werf is hier, als snel veranderende minibiotoop en laboratorium voor stadsverandering, bij uitstek geschikt voor. Makers laten bezoekers opnieuw naar de stad kijken en brengen hen in aanraking met nieuwe mensen en onontdekte plekken. Dit geldt in het bijzonder voor Wijkmakers Yasser Ballemans en Janneke de Haan: zij presenteren tijdens het festival een project dat zij gedurende een jaar ontwikkelden samen met bewoners en lokale partijen in Amsterdam-Noord. Ex-Wijkmakers Timen Jan Veenstra en Anouke de Groot/Toekomstland presenteren een nieuwe volwaardige voorstelling, geïnspireerd op stedelijke thema’s.

Nieuwe makers in en rondom het festivalhart
Over het IJ Festival is hét platform waar nieuwe makers zich ontwikkelen en onderzoek doen naar nieuwe theatertalen. In 2018 presenteren nieuwe makers hun voorstellingen en werk in en om het festivalhart op de NDSM-werf. Bruisend middelpunt ervan is Ferrotopia, een beeldende kunstinstallatie en paviljoen van Atelier Van Lieshout, neergezet door Stichting NDSM-werf. Voor het iconische Zeecontainerprogramma, dat aan Ferrotopia is vast gebouwd, toveren een tiental makers ieder een eigen zeecontainer om tot minitheater. Een selectie van deze makers is gepresenteerd door gerenommeerde makers en gezelschappen die zelf ooit hun loopbaan startten in een zeecontainer of elders op Over het IJ Festival. Op en rondom het festivalhart op verrassende locaties op de NDSM-werf zijn voorstellingen te zien uit het Nieuwe Makers Programma waaronder De Dansers, Luit Bakker, Sam Scheuermann, Marte Boneschansker, Iris van der Ende en Zinzi Oegema/TENT.

Ferrotopia: werkplaats én ontmoetingsplek voor makers en publiek
Ontmoetingen tussen makers en publiek staan centraal in het nieuwe Over het IJ Festival LAB: een speciaal residentieprogramma van locatietheatermakers en kunstenaars. Het vindt plaats in en om Ferrotopia, middenin het festivalhart van Over het IJ Festival. Ferrotopia is een ontmoetingsplek en werkplaats, waarin nostalgie voor het industriële erfgoed samengaat met de herontdekking van ambacht en circulaire economie. Aanwezig is onder andere een publieksruimte en een smederij. Ferrotopia is ook de plek voor het verdiepingsprogramma, en waar festivalbezoekers en makers elkaar ontmoeten om te genieten van een hapje of drankje.

Voor makers van Over het IJ Festival LAB is Ferrotopia een perfecte werkbasis en -plaats om werk te ontwikkelen en te presenteren. Zij doen dit tijdens het festival in de directe relatie met publiek, dat hierin een belangrijke sparringpartner is. Ook voorafgaand aan het festival zijn zij langere tijd gekoppeld aan het paviljoen. Ferrotopia is hiermee een prachtig boegbeeld dat in al zijn facetten het onderzoek en experiment toont waarvoor Over het Festival staat. Makers als Bart van de Woestijne, Nick Steur, Rita Hoofwijk en Merel Smitt zullen hier hun werk presenteren.

Grotere voorstellingen
Over het IJ Festival presenteert in 2018 opnieuw grotere locatietheatervoorstellingen van nieuwe en gevestigde makers en gezelschappen. Vaak zijn de voorstellingen voor het eerst te zien, altijd zijn ze aangepast op locatie. Over het IJ Festival presenteert Wild Vlees in coproductie met Frascati, en De Stal van Dingo samen met Tolhuistuin. Een aantal festival- en publieksfavorieten laten hun nieuwste voorstelling zien: Collectief Walden (coproductie met Over het IJ Festival) en Project Wildeman. Ook op het programma: een melodramatisch energieconcert van Naomi Vellisariou/Theater Utrecht en projecten van Timen Jan Veenstra (coproductie met Over het IJ Festival), BonteHond, Via Berlin, De Gasten, ICK/Amsterdams Andalusisch Orkest, Andrea Božić/TILT en Willemijn Zevenhuizen/Pink Flamingooo. Het volledige programma van Over het IJ Festival 2018 is begin mei bekend. Ook start dan de kaartverkoop.

//Einde bericht

Bron: Over het IJ Festival

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.euDownload foto: Low-res Full-resEZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: