VEH: laat gedupeerden gasschade niet wachten tot nieuw protocol

Foto:
Foto Pixabay CC0

Amersfoort, 10 Januari 2018 /EZPress/ - Minister Wiebes moet er voor zorgen dat schade door de gasbevingen in Groningen direct wordt verholpen. Wachten op een nieuw schadeprotocol is onnodig en laat Groningers veel te lang in de ellende. Vereniging Eigen Huis bereidt een kort geding tegen de NAM voor om dit desnoods via de rechter af te dwingen.

Op 13 december vroeg Vereniging Eigen Huis de minister al om in te grijpen. Gisteren, 8 januari, stelde minister Wiebes in de uitzendingen van NOS Journaal en Nieuwsuur dat de afhandeling van de schades op dit moment stil staat omdat het nieuwe schadeprotocol voor de afwikkeling van de gasschade nog niet af is.

Mogelijk kort geding tegen de NAM
Vereniging Eigen Huis vraagt minister Wiebes om te bevestigen dat hij de NAM zal dwingen het wettelijk bewijsvermoeden toe te passen. Doet de minister dit niet, dan zal de vereniging een kort geding tegen de NAM starten om te zorgen dat schade ook zonder schadeprotocol wordt vergoed.

Tegen NOS zegt directeur Cindy van de Velde: "Het is natuurlijk schandalig wat hier gebeurt". [..] "Er zijn inmiddels duizenden mensen gedupeerd. En wat doet de NAM: helemaal niets. De NAM zegt namelijk: we hebben geen schadeprotocol, we wachten op een nieuw protocol en daarom nemen we geen enkele nieuwe schadeclaim in behandeling."

Omgekeerde bewijslast
Sinds 1 januari vorig jaar geldt een omgekeerde bewijslast. In het gaswinningsgebied moet worden aangenomen dat schade een gevolg is van gaswinning, Alleen als de NAM aan kan tonen dat de schade niet door gaswinning komt, kan ze met tegenbewijs komen. Dat geldt slechts voor uitzonderlijke gevallen, zo is gebleken uit jurisprudentie-onderzoek van de vereniging.

//Einde bericht

Bron: Vereniging Eigen Huis

Dit is een origineel persbericht. EZPressĀ® News Distribution BV. www.ezpress.euDownload foto: Low-res Full-resEZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: