Groeiend tekort aan leerkrachten basisonderwijs Flevoland

Foto:

Almere, 20 Juli 2017 /EZPress/ - Werkzoekenden die als leerkracht basisonderwijs aan de slag willen, hebben steeds betere kansen op het vinden van werk. In juni 2017 werden in de provincie Flevoland 59 lopende WW-uitkeringen verstrekt aan werkzoekenden die werk zochten als leerkracht basisonderwijs. Een jaar eerder waren er nog 107 leerkrachten basisonderwijs met een WW-uitkering. Alle leeftijdsklassen profiteerden van de daling van de lopende WW-uitkeringen, behalve de groep 60 jaar of ouder. Een belangrijk deel van de WW-uitkeringen gaat naar 50-plussers.

Vergrijzing leidt tot vervangingsvraag
De arbeidsmarkt voor het basisonderwijs pakt gunstig uit voor werkzoekenden. Vergrijzing leidt tot een vervangingsvraag. In het basisonderwijs is landelijk een kwart van het onderwijzend personeel 55-plusser. Werkgevers in een vergrijsde sector hebben ervaring met ouder personeel en zijn daardoor eerder geneigd oudere sollicitanten aan te nemen. In de arbeidsmarktregio Flevoland daalt aanvankelijk het aantal inwoners in de basisschoolleeftijd ( 4 t/m 11 jaar) in de nabije toekomst. Deze daling bedraagt tussen 2015 en 2020 1.650. Daar staat een stijging van bijna 4.000 inwoners in de basisschoolleeftijd tegenover in de regio Groot Amsterdam. Veel mensen uit de provincie Flevoland zoeken ook werk in die aangrenzende regio.

Oplopend tekort aan leerkrachten basisonderwijs
Uit onderzoek van CentErdata blijkt dat voor de arbeidsmarktregio Flevoland in de toekomst het tekort aan leerkrachten basisonderwijs gaat oplopen. Deze zogenaamde onvervulde vraag betreft de vacatures die overblijven wanneer de vraag naar leraren wordt afgezet tegen het verwachte aanbod van leraren in een kalenderjaar. Deze onvervulde vraag loopt vooral vanaf 2018 flink op. In 2020 gaat het al om bijna 100 fte aan onvervulde vacatures. Uitgedrukt als percentage van de werkgelegenheid is het personeelstekort in 2020 met 3,8% minder groot dan het landelijk percentage (4,7%). De onvervulde vraag in de gemeente Almere volgt de landelijke trend. Voor de rest van de regio is de trend wat minder ongunstig. Zowel groei- als krimpregio’s hebben in 2020 te maken met onvervulde vraag. Vanuit de overheid is er daarom een plan van aanpak voor het lerarentekort opgesteld om de situatie het hoofd te bieden. Het doel daarvan is om in-, door- en uitstroom van studenten aan de lerarenopleidingen te verhogen en leerkrachten te behouden voor het onderwijs. UWV heeft het beroep leerkracht basisonderwijs met ingang van juli 2017 ook opgenomen in de lijst van kansberoepen

//Einde bericht

Bron: UWV

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu



Download foto: Low-res Full-res



EZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: