Eerste grote Nederlandse tentoonstelling over de jaren 80

Nederlanders bekend van sport, politiek, media, mode en cultuur vertellen over hoogte- en dieptepunten van dit bewogen decennium

`s-Hertogenbosch, 24 Mei 2017 /EZPress/ - Met een activiteitenprogramma voor jong en oud opent in Het Noordbrabants Museum in ’s-Hertogenbosch op zaterdag 3 juni de cultuurhistorische tentoonstelling De jaren 80. Doemdenkers en positivo`s. Van de inhuldiging van koningin Beatrix tot de Val van de Muur in Berlijn, van punk tot Doe Maar en Madonna en van discman tot computerspelletjes. De 80’s waren bewogen jaren en inspireerden Van Kooten en De Bie tot termen als doemdenkers en positivo’s. Bezoekers herbeleven de hoogte- en dieptepunten op het gebied van politiek & maatschappij, innovatie & techniek, milieu & gezondheid, muziek & mode, film & tv en sport. Objecten, foto’s, teksten, kleding, ingerichte decors en audiovisuele producties vertellen het verhaal van de jaren 80 in Nederland. Bekende Nederlanders verhalen op persoonlijke wijze over hun herinnering aan belangrijke gebeurtenissen en ontwikkelingen.

Zo vertelt Diana Ozon over de krakersbeweging, spreekt Frits Spits over de invloed van Van Kooten en De Bie op de Nederlandse taal en haalt Ernst Janz herinnering op aan de hype van Doe Maar. Modejournalist Milou van Rossum staat stil bij het belang van de schoudervulling en Pieter Winsemius vertelt hoe hij als minister van Milieubeheer de ramp in Tsjernobyl (1986) beleefde. Yvonne van Gennip haalt herinneringen op aan het winnen van drie gouden plakken op de Olympische Spelen van Calgary (1988) en Pauline Broekema spreekt over de val van de Berlijnse Muur (1989) waarvan ze verslag deed voor het NOS journaal.

Publieksopening op zaterdag 3 juni
Met een uitgebreid publieksprogramma opent op zaterdag 3 juni a.s. de tentoonstelling De jaren 80. Doemdenkers en positivo`s. Van 11.00 uur tot 17.00 uur is iedereen van harte welkom in Het Noordbrabants Museum in `s-Hertogenbosch. Bezoekers kunnen het haar in jaren 80 model laten brengen door Kinki kappers en meedoen aan een dansact van het cabaretduo Flashback. Loesje verzorgt een schrijfworkshops en Kings of Colors geeft een workshop graffiti. En alleen tijdens het openingsweekend is de Europcup I beker te zien die PSV won in 1988. Op vertoon van een entreebewijs is deelname aan de activiteiten gratis. Vooraf reserveren voor deelname is niet nodig. Kijk voor het volledige programma en tijden op hnbm.nl/openingdejaren80. Vanwege Jazz in Duketown is het museum op zaterdag 3 juni, naast de hoofdingang aan de Verwersstraat, ook via de Waterstraat toegankelijk.

Over de tentoonstelling
De jaren 80. Doemdenkers en positivo’s is de eerste tentoonstelling in Nederland die dit bewogen decennium uitgebreid onder de loep neemt. Het is een feest van herkenning voor jong en oud. Pronkstukken in de tentoonstelling zijn onder andere de inhuldigingsjurk van koningin Beatrix, het ruimtevaartpak van Wubbo Ockels, de Oscar van Fons Rademakers en de plakboeken van Sonja Barend. Er is ook veel te doen: dansen op de muziek uit de jaren 80, jezelf digitaal een kuif aanmeten, schaatsen als Evert van Benthem, een Achterwerk-in-de-kast filmpje maken of een game uit de jaren 80 spelen. Met het doe-blad ervaren bezoekers de verschillen en overeenkomsten tussen toen en nu.
De tentoonstelling is de nieuwe cultuurhistorische expositie in Het Noordbrabants Museum in navolging op de succesvolle exposities De Gruyter, Knus - gewoon de jaren 50, Wauw - de jaren zeventig en Gezin XXL.

//Einde bericht

Bron: Het Noordbrabants Museum

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu




EZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: