Cereulide toxine vaker dan gedacht in voeding

, 26 Januari 2012 /EZPress/ - Cereulide, een toxine van de bacterie Bacillus cereus komt vaker voor in voeding dan algemeen aangenomen. Een studie van het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid (WIV-ISP) toonde kleine hoeveelheden van dit toxine aan in 12% van de onderzochte rijstschotels.

De bacterie Bacillus cereus komt van nature voor in onze omgeving en kan voedselvergiftiging veroorzaken. De bacterie maakt 2 types toxines aan: het eerste vooroorzaakt diarree. Het tweede toxine, cereulide, geeft aanleiding tot braken en misselijkheid, maar een hogere dosis kan zware, zelfs dodelijke, gevolgen hebben.

Besmetting van eetwaren met Bacillus cereus gebeurt via vervuilde grondstoffen of het onhygiënisch bereiden. Als die daarna bij een te hoge temperatuur bewaard worden, begint de bacterie zich te vermenigvuldigen en komt cereulide vrij. Dit toxine is erg stabiel en wordt niet vernietigd bij het opwarmen van de eetwaren. Het is daarom beter om etensresten niet te lang te bewaren. Vooral met overschotten van pasta- en rijstgerechten ben je beter voorzichtig.

Jaarlijks worden in heel België slechts enkele gevallen van voedselvergiftiging ten gevolge van Bacillus cereus gemeld (minder dan 10 per jaar). Er is dus niet meteen reden tot ongerustheid. Nochtans vond het WIV-ISP in 12% van de onderzochte rijstschotels cereulide, terwijl over het algemeen een frequentie van 1% wordt verondersteld. De studie suggereert dus dat het risico op vergiftiging met Bacillus cereus wordt onderschat.

De gevonden hoeveelheden van het toxine waren weliswaar niet gevaarlijk, en de meeste personen zouden bij het eten van de besmette rijstschotels waarschijnlijk niet ziek geworden zijn, maar het toxine is erg stabiel en kan zich opstapelen in het lichaam. 'We weten heel weinig over de mogelijke gevolgen van herhaalde blootstelling aan cereulide en over de effecten daarvan op langere termijn', zegt Joris Van Loco van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid, 'Daarom is voorzichtigheid geboden'.

//Einde bericht

Bron: Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid /verspreid door Belga Media Support

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.be




EZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: