DNB wil meer concurrentie bij hypotheken

Amersfoort, 22 Juni 2015 /EZPress/ - De Nederlandse bankensector heeft behoefte aan meer concurrentie en vernieuwing. Dat schreef toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) gisteren in een bulletin.
Buitenlandse banken en innovatieve geldverstrekkers betreden de Nederlandse markt nog te weinig, volgens de toezichthouder. DNB zegt dat de concurrentie kan verbeteren door staatsgaranties terug te dringen, maar ook door de introductie van standaardproducten, die de consument eenvoudiger op prijs kan vergelijken. Dat kan zorgen voor redelijke, kostendekkende hypotheekrentes en minder overwinsten van banken.

DNB vindt dat de Nederlandse bankensector relatief groot is. Kredietgroei is jarenlang flink gestimuleerd door fiscale maatregelen, zoals de hypotheekrenteaftrek. Bovendien stond de staat op verschillende manieren garant. Via de Nationale Hypotheek Garantie (NHG), maar ook door de grote banken in moeilijke tijden financiële steun te geven.

Het is tijd om steunmaatregelen verder af te bouwen, zegt DNB. Dat zal de Nederlandse markt aantrekkelijker maken voor buitenlandse aanbieders. De toezichthouder pleit ook voor verdere verlaging van de maximale hypotheek. Dat plafond daalt de komende jaren elk jaar een procent, naar 100 % in 2018. Minister Blok (Wonen) heeft onlangs laten weten dat hij in deze kabinetsperiode geen verdere verlaging wil vastleggen.

Drempelverlaging
Vereniging Eigen Huis is blij dat ook DNB nu erkent dat de Nederlandse hypotheekmarges te hoog zijn, door het gebrek aan concurrentie. Rob Mulder, directeur Kennis & Belangenbehartiging bij Vereniging Eigen Huis, verwacht van DNB dat zij zich inspant om barrières voor toetreding te slechten. Mulder: `Dat kan door oplossingen te zoeken voor de drempels die de Autoriteit Consument en Markt (ACM) vorig jaar constateerde. Verder kan DNB buitenlandse geldverstrekkers duidelijk maken dat de verhouding tussen hypotheek en woningwaarde in Nederland tegenwoordig al na vijf jaar is gedaald naar 90 %, vanwege de verplichte aflossing. Tot slot zou het voor mogelijke toetreders goed zijn als de onrust over fiscale ingrepen tot een minimum beperkt blijft.`

//Einde bericht

Bron: Vereniging Eigen Huis

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu




EZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: