VNO-NCW: Verbod op reclame voor kinderen werkt al goed

Den Haag, 17 Februari 2015 /EZPress/ - In het televisieprogramma De Monitor pleiten verschillende organisaties, zoals De Consumentenbond en het Diabetes Fonds, voor een verbod op reclame van voedingsmiddelen gericht op kinderen. Mosterd na de maaltijd, stellen VNO-NCW en MKB-Nederland. Wat de organisaties voorstellen, heeft het bedrijfsleven zelf al gereguleerd, stellen VNO-NCW en MKB-Nederland.

Verbod
Sinds 1 januari 2015 is er al een verbod op reclame maken voor voedingsmiddelen gericht op kinderen tot 13 jaar, tenzij de producten aan specifieke voedingskundige criteria voldoen. Een (geheel) verbod van reclame op kinderen tot 7 jaar bestaat al langer in de voedingscode. Een initiatief van het bedrijfsleven zelf, deze aanscherping van de Reclamecode voor Voedingsmiddelen.

Verpakkingen
Uitgezonderd van deze regels zijn verpakkingen. Het is dan ook zeer moeilijk om scherp te definiëren wanneer een verpakking gericht is op kinderen van een bepaalde leeftijd, aldus VNO-NCW en MKB-Nederland. De enige oplossing zou zijn om alle merkuitingen te verwijderen van alle verpakkingen van alle producten in de winkel, een verregaande beslissing die zware inbreuk maakt op het recht van bedrijven om reclame te maken en bovendien verwarring zaait bij consumenten.

Ouders
Daarnaast stellen de ondernemingsorganisaties dat de meeste producten voor (jonge) kinderen worden gekocht door hun ouders. Die zijn zelf goed in staat om te besluiten wat zij wel en niet voor hun kinderen willen kopen. De huidige regels vormen daarom een goede mix tussen zelfregulering enerzijds en anderzijds de keuzevrijheid voor consumenten. Nederland moet geen `nanny state` worden waar de overheid op de stoel van de ouders zit, stellen VNO-NCW en MKB-Nederland. Dat kan een gevaarlijk precedent scheppen voor uitbreiding naar andere doelgroepen en producten.

Reclame
Sinds 2010 hebben levensmiddelenfabrikanten reclame gericht op kinderen jonger dan 13 jaar al verregaand beperkt. Velen van hen maken al lange tijd geen reclame meer gericht op kinderen, wat ook zichtbaar is in de reclamebestedingen voor deze doelgroep die met miljoenen zijn teruggelopen. VNO-NCW en MKB-Nederland: De code wordt dan ook zeer goed nageleefd, waaruit blijkt dat zelfregulering werkt.

//Einde bericht

Bron: VNO-NCW

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu




EZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: