Nederland in top 3 Europa meest verantwoorde alcoholconsumptie

Den Haag, 01 Augustus 2014 /EZPress/ - Uit de meest actuele cijfers afkomstig uit het Global Status Report Alcohol and Health van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), blijkt dat Nederland tot de beste 3 landen behoort als het gaat om verantwoorde alcoholconsumptie. STIVA heeft een analyse van die cijfers gemaakt en gekeken naar de combinatie van gemiddelde consumptie, binge drinking en `alcohol use disorders`. Daaruit blijkt dat Nederland absoluut niet de `zuipschuit van Europa` is.

Gemiddelde consumptie ligt onder het Europese gemiddelde
De gemiddelde Europese alcoholconsumptie is 10,9 liter (15 jaar en ouder). In Nederland is dat lager, namelijk 9,9 liter. Ter vergelijking in Roemenië is het 22,30 liter. Nederland heeft ook een gunstig drinkpatroon. Nederland scoort een 1 op een schaal van 1 t/m 5. Ter vergelijking: het meest ongunstige drinkpatroon is een 5, een score die in Rusland gehaald wordt.

Nederland scoort zeer gunstig op weinig voorkomen van binge drinking
Een veelgehoorde term als het gaat om onverantwoorde alcoholconsumptie is binge drinking. De definitie hiervan is dat er bij één gelegenheid 6 of meer eenheden alcohol in relatief korte tijd wordt gedronken. Op dit punt scoort Nederland uitzonderlijk goed. Nederland behoort tot de absolute top van Europese landen; in Nederland wordt samen met Italië het minst aan binge drinking gedaan. Ter vergelijking: in Noorwegen, Zweden en Finland wordt respectievelijk meer dan 2, 5 en 8 keer zoveel aan binge drinking gedaan.

Nederland scoort zeer gunstig op alcoholverslaving en andere aandoeningen
In Nederland komen alcohol use disorders met 1,2% zeer weinig voor. Ook hier zien we weer grote verschillen met de landen om ons heen. In de landen in onze directe omgeving is het percentage van mensen met een alcohol use disorder 5 keer zo groot en aan de overkant van de Noordzee in de UK zijn er zelfs 10 keer zoveel mensen met een alcohol use disorder. Een niveau waar ook Zweden en Noorwegen bij in de buurt komen. Ook ten aanzien van dit criterium scoort Nederland gelukkig buitengewoon gunstig.

Peter de Wolf, directeur Stichting Verantwoorde Alcoholconsumptie: "STIVA is blij dat deze cijfers aantonen dat de Nederlander een matige en verantwoorde drinker is. Daarnaast bevestigen deze cijfers dat de Scandinavische landen veel hoger scoren op alcoholmisbruik. Het Nederlandse alcoholbeleid is dus effectiever dan het Scandinavisch model. Ik denk dat het tijd wordt dat we het Nederlandse alcoholbeleid wat minder vanuit de verdediging benaderen en met wat meer trots presenteren, zeker in internationale organisaties als bijvoorbeeld de WHO of de EU".
STIVA is van mening dat dit goede nieuws geen reden is om zelfgenoegzaam achterover te leunen. De Wolf: "Dat het goed gaat, betekent niet dat het niet beter kan. Het blijft van groot belang om samen te werken aan het tegengaan van alcoholmisbruik in Nederland. Daar moeten we ook de komende tijd met zijn allen - overheid en bedrijfsleven - hard voor blijven knokken".

//Einde bericht

Bron: Stichting Verantwoorde Alcoholconsumptie

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu




EZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: