Massale steun voor idee Marianne Vos met vrouwen-Tour

Utrecht, 23 Juli 2013 /EZPress/ - Het gaat prima met de actie van de kopvrouw van Rabobank Liv/giant Marianne Vos, Emma Pooley, Kathryn Bertine en Chrissie Wellington voor de organisatie van een vrouwen-Tour. De door hen opgezette petitie, die ze willen aanbieden aan de directeur van de Tour Christian Prudhomme, is al door meer dan 65.000 mensen op internet ondertekend. De interesse en het enthousiasme is wereldwijd groot. De vier initiatiefneemsters komen intussen tijd tekort om het plan te blijven ondersteunen. De behoefte aan een Tour de France voor vrouwen blijkt groot. Alleen de ASO (Tour-organisatie) en UCI (internationale wielerfederatie) staan nog niet te trappelen.

Christian Prudhomme reageerde afgelopen week afwijzend, maar daar is Marianne Vos in elk geval niet van geschrokken. “Wij hadden die reactie wel verwacht, maar ik reken erop, dat Prudhomme en de ASO straks wel naar ons willen luisteren”, zegt ze met overtuiging. “We kunnen sterke argumenten voorleggen. Wij en kennelijk heel veel mensen met ons, zijn er van overtuigd, dat een vrouwen-Tour een toegevoegde waarde betekent. Nog meer media-aandacht, nieuwe sponsors, een nieuwe markt om aan te boren. De details van de organisatie kunnen we nu nog niet invullen, maar wij zien absoluut mogelijkheden om het neer te zetten zonder veel extra te investeren.”

Marianne wijst op het plan om de vrouwen-Tour aan die van de mannen te koppelen en geen andere data te kiezen. “Het is ideaal wanneer je de vrouwen-Tour op dezelfde data laat rijden als die van de mannen.” Ze wijst daarbij onder meer op het parcours, dat tijdens Touretappes bijna de gehele dag is afgesloten en op de bestaande infrastructuur. Marianne: “Een punt van kritiek is dat het moeilijk is om voor een tweede peloton verblijfsplaatsen te creëren, omdat het nu voor het mannen-peloton soms al moeilijk is. Maar wij willen concessies doen zoals bijvoorbeeld een extra verre verplaatsing of desnoods overnachten in campers.”

`Details nog invullen`

De mannen-Tour duurt drie weken en veel etappes zijn langer dan 200 kilometer. Hoe zie jij dat voor jullie? “Dat zijn allemaal details, die we nog moeten invullen. Ik denk dat drie weken ook voor vrouwen mogelijk is, maar wellicht is het nu nog een stap te ver. De etappes kun je simpel inkorten door verderop te starten. Er leven voldoende ideeën bij ons, maar eerst moeten we in gesprek met de ASO. Wij willen graag de kans krijgen de organisatie er van te overtuigen, dat het kan en dat wij een toegevoegde waarde opleveren. De reactie van het publiek tot nu toe zegt al heel veel.”

Hebben jullie zelf al contact gehad met de ASO? “Ja, er is informeel contact geweest. Maar tot een officiële uitwisseling van ideeën is het nog niet gekomen. Wij zouden graag in 2014 een pilot willen doen. Dan kunnen we laten zien, dat het voor iedereen een win-win situatie is. We realiseren ons goed, dat het heel kort dag is. We snappen, dat drie weken en de volledige afstand een moeilijk verhaal zijn. En we begrijpen ook dat er nog veel nodig is, maar als we niet met elkaar rond de tafel gaan zitten, gebeurt er ook niks.”

Grote overtuiging

Haar inspiratie voor de plannen werd de afgelopen weken nog groter. “Toen ik op televisie al het enthousiasme zag, werd bij mij de overtuiging nog groter. `Daar zou ik graag met onze ploeg ook een bijdrage aan willen leveren. Dat wil ik ook meemaken`. Ook voor het publiek maakt het al het wachten een stuk draaglijker. Twee wedstrijden op een dag. Je doet er veel mensen een plezier mee.”

Ze benadrukt, dat het plan geen feministische inslag heeft. Marianne: “Wij voelen ons niet achtergesteld, maar we willen het vrouwen-wielrennen meer onder de aandacht brengen. We komen alleen in beeld tijdens de Olympische Spelen of het WK en dan heeft iedereen het erover, dat de koers zo geweldig leuk is om te zien. Wij hebben een nieuw groot platform nodig om door te breken en er is geen groter wielerplatform dan de Tour de France.”

“We willen het vrouwen-wielrennen naar een volwaardige status met andere sporten stuwen. Als ik naar vrouwen-schaatsen kijk dan hoor je ook niemand zeggen dat de rondjes van Ireen Wüst anderhalve seconde trager zijn dan die van de mannen. Tennis, zwemmen, atletiek en schaatsen. Mannen en vrouwen in hetzelfde programma. Het werkt bij die sporten zonder meer. Waarom niet bij wielrennen? Maar wel met een eis. Het moet niet ten koste gaan van het huidige programma zoals de Giro Rosa en de Thüringen Rundfahrt. Twee prachtige rondes die niet mogen lijden onder de Tour-plannen. De UCI moet meewerken met de kalender.”

Marianne Vos doet de actie samen met:
■Emma Pooley, Groot-Brittannië. Oud-wereld- en Olympisch kampioene.
■Kathryn Bertine, Amerikaanse. Wielrenster en documentaire filmmaker.
■Chrissie Wellington, Groot-Brittannië. Oud-wereldkampioene triathlon en meervoudig winnares van de Ironman.

De petitie van de vier is hier te ondertekenen: petitie vrouwen-Tour - http://tinyurl.com/mqjsrbb

//Einde bericht

Bron: Rabobank

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu




EZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: