Uitreiking Routekaart: visie op afvalwaterketen tot 2030

Den Haag, 25 September 2012 /EZPress/ - Hoe komen we tot een duurzame afvalwaterketen in 2030? Die vraag wordt beantwoord in de brochure die de Unie van Waterschappen en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten op 24 september uitreikten aan Staatsecretaris Joop Atsma van Infrastructuur & Milieu.

In de brochure staat de visie van waterschappen en gemeenten op de ontwikkelingen in de afvalwaterketen van 2012 tot 2030. De staatssecretaris is verheugd over de samenwerking tussen gemeenten en waterschappen en benadrukt het belang van investeren in een innovatieve afvalwaterketen.

Meerjarenafspraken Energie-efficiency
Waterschappen en gemeenten zetten afvalwater om in schone energie en grondstoffen en schoon water. Daarvoor werken zij strategisch samen met andere partijen , zoals bedrijven, onderzoeksinstellingen en andere overheden. De Routekaart is tot stand gekomen in het kader van de Meerjarenafspraken Energie-efficiency en is gefinancierd door AgentschapNL van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.

Afvalwater als bron
Afvalwater wordt steeds meer gezien als een bron van duurzame energie, water en schaarse grondstoffen. De grondstoffen die uit afvalwater kunnen worden teruggewonnen, zoals fosfaat, kunnen vervolgens weer gebruikt worden voor het produceren van bijvoorbeeld bioplastic, waterstof, ethanol en kunstmest.

3 thema’s komen in de Routekaart aan bod:
■ Energie
■ Grondstoffen
■ Nuttig Water

Doelmatig waterbeheer en besparingen
De visie sluit aan bij de afspraken uit het Bestuursakkoord Water over samenwerking tussen gemeenten en waterschappen, onder andere op het gebied van innovatie.

Atsma: “Het Bestuursakkoord Water levert een belangrijke bijdrage aan doelmatig waterbeheer en besparingen. Het is wat mij betreft dan ook belangrijk dat we in volle vaart verder gaan met de gemaakte afspraken.”

Succesvolle samenwerking
De uitreiking van de Routekaart vond plaats tijdens het jaarlijkse Waterdiner door Peter Glas, voorzitter van de Unie van Waterschappen en Kees Jan de Vet, directeur bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

Peter Glas: “Hier zien we een goed voorbeeld van samenwerking tussen de waterschappen en de gemeenten. Er is met zeer veel deskundigheid en inzet gewerkt aan de rapportage van ambitieuze doelen. Die vormen een duidelijke stip op de horizon. We gaan de uitdagingen direct oppakken.”

Kees Jan de Vet: “Er wordt al in circa 65 regio’s samengewerkt aan doelmatigheid en kwaliteit van de afvalwaterketen. In de lokale situatie zal de gezamenlijke visie perfect kunnen passen om onze ambities op het vlak van duurzaam water- en energiebeheer te realiseren en de maatschappelijke baten te maximeren.”

//Einde bericht

Bron: Unie van Waterschappen

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu




EZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: