Duizenden kwetsbare jongeren lopen mbo mis

Foto:
Jongeren tonen hun IVIO-diploma; vallen zij straks buiten de boot?

Nieuwe wetgeving levert instroombelemmering op, IVIO trekt bij minister aan de bel

Lelystad, 03 April 2012 /EZPress/ - Duizenden jongeren uit het praktijkonderwijs (Pro), de Wijkscholen, Justitiële Jeugdinrichtingen en het voortgezet speciaal onderwijs (VSO) dreigen buiten de boot te gaan vallen. Dat komt omdat het ministerie van OCW de toelatingseis van het mbo gaat verhogen. Deze nieuwe wetgeving levert een instroombelemmering op waardoor vele jongeren in de problemen gaan komen. Woensdag 4 april spreekt de vaste commissie OCW hierover met de minister Marja van Bijsterveldt-Vliegenthart.

Kwetsbare jongeren kunnen niet meer instromen in het beroepsonderwijs doordat het vmbo-diploma verplicht wordt "


Het ministerie van OCW gaat de instroomeis naar het mbo verhogen. Konden voorheen jongeren met zogenaamde KSE-deelcertificaten (Kwalificatie Structuur Educatie) instromen in het mbo niveau 2, straks zijn alleen leerlingen met een volledig vmbo-diploma welkom. Voor vele jongeren blijkt echter een volledig vmbo-diploma niet haalbaar te zijn, terwijl zij zich met KSE-diploma’s wel kunnen kwalificeren voor het MBO.

VMBO-diploma verplicht
“Het terechte streven om de kwaliteit van het onderwijs te verhogen, kan er helaas toe leiden dat kwetsbare jongeren niet meer kunnen instromen in het beroepsonderwijs doordat het vmbo-diploma verplicht wordt”, zegt Emil Roelofs, directeur van de IVIO Onderwijs Groep uit Lelystad, die bij de leden van de vaste commissie en de minister aan de bel heeft getrokken.

Tot dusver biedt de KSE-structuur voor kwetsbare jongeren de mogelijkheid tot maatwerk, onder meer doordat men vijf keer per jaar examen kan doen, waarbij in niveau gedifferentieerd kan worden. Roelofs: “Hiermee kunnen ook leerlingen in het Pro en het VSO bewijzen dat zij toegerust zijn voor het mbo niveau 2 of hoger. Door de komende vergrijzing zal de behoefte aan mbo-gekwalificeerde werknemers op alle niveaus alleen maar toenemen, óók mbo 2 ofwel het niveau van de basisberoepsbeoefenaar.”

Aanbeveling: open houden tweede weg
De IVIO Onderwijs Groep doet het ministerie van OCW en de ROC’s de aanbeveling om ook de tweede weg, namelijk die van KSE, open te houden naar het mbo niveau 2 of hoger, zodat duizenden jongeren de kans niet ontnomen wordt een startkwalificatie te behalen. Roelofs: “Deze jongeren hebben bewezen cognitief gezien het mbo aan te kunnen, waarbij in samenspraak met het Pro of het VSO kan worden beoordeeld of een leerling het in mentale zin ook aan kan. Dit laatste blijkt overigens ook niet automatisch als een leerling wél een vmbo-diploma heeft behaald.”

Wanneer de nieuwe wetgeving van kracht wordt kunnen KSE-leerlingen alléén nog instromen in de entree-opleidingen. “Dit levert een nodeloze studievertraging op, waarbij de entree-opleiding veel overlap vertoont met wat deze leerlingen in het praktijkonderwijs of op het VSO aangeboden hebben gekregen. Ook verliezen ze hierdoor weer een jaar. Velen zullen om die reden afhaken”, zo vreest Roelofs.

Volgens schattingen van het IVIO behalen jaarlijks gemiddeld 1.500 jongeren een serie KSE-examens op niveau 3 of hoger. Het gaat dan om de vakken Nederlands, Engels, rekenen-wiskunde, aangevuld met vakken als sociale vaardigheden, aardrijkskunde, Frans, geschiedenis e.d. Dit aantal is gebaseerd op cijfers van het IVIO-Examenbureau. Van deze leerlingen gaat tot nu toe het gros naar het mbo niveau 2 of hoger. Van bijvoorbeeld de jeugdzorginstelling Avenier en de Brabantse VSO scholengroep De Korenaer stromen jaarlijks vele jongeren met behulp van KSE-diploma’s door naar het mbo. “Voor onze leerlingen is het KSE-diploma vrijwel de enige gebruikte weg naar het mbo. De meeste leerlingen van ons die doorstromen naar een ROC doen dat op basis van hun IVIO-examens”, zegt Hanke Brouwer, onderwijscoördinator van VSO De Korenaer. Niet bekend is hoeveel van deze jongeren uiteindelijk een startkwalificatie behalen. Echter, al zou dit slechts een deel zijn, dan nog levert dit aanzienlijk meer werkenden en minder uitkeringen op.

//Einde bericht

Bron: IVIO Onderwijs Groep

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu



Download foto: Low-res Full-res



EZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: