Ambachten-promotietour bereikte al 1.300 leerlingen

Schoolfilmpjes online, inzendingen prijsvraag druppelen binnen

Den Haag, 30 Maart 2011 /EZPress/ - De ambachten-promotietour (op weg naar de Week van het Ambacht) maakt school in Nederland. De primeur was op 3 maart 2011 voor scholen in Tilburg (Frater van Gemert college) en Eindhoven (Pleincollege De Burgh). Sindsdien zijn tal van scholen verrast met een bezoek van de promotietour. Met een opvallend VW-busje, fraai gepimpt in de stijl van de Week van het Ambacht, is het Hoofdbedrijfschap Ambachten (HBA) op zoek naar ambachtelijk talent. En dat talent is hard nodig! Wat de timing betreft: bij diverse scholen sluit de ambachtentour mooi aan op de lesprogramma’s rond arbeidsmarktoriëntatie.

Pers belangstelling
De vrolijk ogende bus trekt overal veel bekijks - ook onderweg - en ontlokt vaak een glimlach en positieve reacties. Er is bovendien belangstelling van zowel regionale als landelijke pers. Bij het Stedelijk Dalton College in Dordrecht waren een journalist en fotograaf van het AD en ook van de Telegraaf aanwezig. Dat resulteerde in een artikel in de AD Dordrecht-editie met interviews en portretten van vier vmbo-scholieren, die iets vertelden over hun mogelijke beroepskeuze. Ook in Zutphen was de pers aanwezig. Bij het Stedelijk Dalton College (inderdaad, een populaire naam voor scholen) zorgden een fotograaf en journalist van de Stentor voor een positief artikel in de krant.

Boodschap komt over
Nog belangrijker is het effect van de ambachtentour op de leerlingen zelf. Tot en met 18 maart hebben circa 1.300 leerlingen de ambachtentour meegemaakt. De presentatie is in handen van twee tourleiders/talentscouts. Zij vertellen hoe belangrijk de ambachten zijn, dat ons land niet zonder kan en dat je als leerling dus best kunt denken aan de goede loopbaankansen in het ambacht. De boodschap komt over, mede dankzij filmpjes en een quiz. De quiz Hoedje-Op-Hoedje-Af wordt fanatiek meegespeeld en ook de eigen filmopnames met de leerlingen, in en rond het busje, roepen veel enthousiasme op. Die beelden worden per school gemonteerd in een kort filmpje over de zoektocht naar ambachtelijk talent. Dat levert voor elke deelnemende school en/of klas een eigen filmpje op, dat te zien is op de site.
Bovendien is er een prijsvraag waarbij leerlingen een ambachtelijk talent in de eigen omgeving moeten ontdekken en op de foto zetten, of er een filmpje van te maken. Zij kunnen hun inzending uploaden naar de wedstrijdsite om kans te maken op een iPad.
Ook docenten en decanen zijn enthousiast over het initiatief van het HBA. Bij diverse scholen sloot de ambachten-promotietour goed aan op het lesprogramma. In Hoogeveen bijvoorbeeld, het vakcollege Roelof van Echten, was de ambachtentour de start van een project over arbeid.

Toegift
De ambachten-promotietour was al op bezoek in Amersfoort, Tilburg, Eindhoven, Dordrecht, Middelharnis, Maassluis, Zoetermeer, Brielle, Den Haag, Rijswijk, Hoogeveen, Klazienaveen, Zoetermeer en Zutphen. Begin april volgt nog een toegift, waarbij de bus op bezoek gaat bij scholen in Rijswijk, Leidschendam en Schoonhoven.
De ambachten-promotietour is mede een warming-up voor de Week van het Ambacht die op 8 april begint, voorafgegaan door een officiële kick-off in het Kyocera (ADO) stadion in Den Haag. Tijdens de regionale events (van 8 t/m 15 april) kunnen scholieren terecht voor informatie over werken en leren in het ambacht. Er zijn, naast doe-activiteiten, ook mogelijkheden voor een beroepen/talenten-test en vakdemonstraties.
Uiteraard zal de ambachten-promotietour prominent aanwezig zijn tijdens de events, inclusief quiz, prijsvraag en filmpjes.

//Einde bericht

Bron: Hoofdbedrijfschap Ambachten

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu




EZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: