Pressroom Lamar Communicatie

Eerste professionele donorbank voor moedermelk

Foto:
Arts-onderzoeker Willemijn Corpeleijn

Willemijn Corpeleijn vertelt hierover op Medela symposium

`s-Hertogenbosch, 08 Februari 2011 /EZPress/ - Op 15 en 16 april vindt het zesde internationale symposium van Medela plaats, waar dit jaar de rol van moedermelk voor te vroeggeboren baby’s een belangrijk onderwerp is. Eén van de keynote sprekers, Willemijn Corpeleijn, is nauw betrokken bij de start van de eerste donorbank voor moedermelk in Nederland. “Er is nog veel te weinig bekend over de effecten van donormelk op premature baby’s.”

De eerste professionele donorbank voor moedermelk wordt opgezet in het VUmc in Amsterdam, onder leiding van prof. dr. Hans van Goudoever. De opzet van deze donorbank is state of the art. Zo wordt de screening van de donormoeders gedaan door de Stichting Sanquin Bloedvoorziening. Artsen die al veel ervaring hebben met het screenen van bloeddonoren zorgen voor een veilige, beproefde screeningsmethode bij de donoren van moedermelk.

Tegelijk met de opening van deze donorbank begint Willemijn Corpeleijn samen met andere onderzoekers een studie naar de invloed van donormelk op te vroeggeboren baby’s. “Veel vrouwen die vroeg bevallen, hebben weinig moedermelk. Donormelk is dan een optie, maar we weten nog niet of dat evenveel bijdraagt aan de ontwikkeling van premature baby’s als de eigen moedermelk. De donormelk wordt namelijk gepasteuriseerd en ingevroren, waardoor bepaalde stoffen deels hun werking verliezen.”

In Nederland wordt iets meer dan 1% van de baby’s geboren bij een zwangerschapsduur van minder dan 32 weken. Veel van deze kinderen ondervinden op korte of langere termijn nadelen van hun lage geboortegewicht. Te vroeggeboren baby’s die moedermelk krijgen, hebben daar duidelijk profijt van. Ze hebben minder kans op infecties na de geboorte. Als ze ouder zijn, hebben zij vaak een lager cholesterol en is er minder sprake van overgewicht.

Willemijn Corpeleijn: “Intuïtief denken mensen dat de donormelk beter is dan kunstvoeding. De onderzoeken naar de effecten van donormelk zijn in de jaren ’80 van de vorige eeuw uitgevoerd. Inmiddels is er veel veranderd, in de kwaliteit van de kunstvoeding en in de zorg rond baby’s met een zeer laag geboortegewicht. Onderzoek is uit ethisch oogpunt lastig. In landen waar donormelk al beschikbaar is, hebben artsen bezwaren om kinderen voor een onderzoek kunstvoeding te geven, maar het is wel van groot belang dat dit onderzoek gedaan wordt.”

Zesde internationaal symposium Medela
Medela onderstreept het belang van wetenschappelijk onderzoek naar borstvoeding en stimuleert het delen van kennis over lactatie. Op het symposium, dat dit jaar in het Mövenpick Hotel in Amsterdam plaatsvindt, kunnen kinderartsen, neonatologen, lactatiekundigen, verloskundigen, vroedvrouwen en andere direct betrokkenen nieuwe inzichten opdoen en kennis uitwisselen op het gebied van borstvoeding. Een volledig programma vindt u op www.medela.ch/congress.


--------------------------------------------------
Voorafgaand aan het symposium is er een persconferentie. Die bestaat uit een rondetafelgesprek op vrijdag 15 april van 10.00 tot 11.00 uur. Samen met vertegenwoordigers van andere media kunt u dan direct in gesprek gaan met Willemijn Corpeleijn en enkele andere toonaangevende onderzoekers. Zet de datum alvast in uw agenda en meld u nu aan. Ga naar: www.medela.nl/media. Er kan een beperkt aantal journalisten deelnemen.

//einde bericht

Bron: Medela

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution B.V. www.ezpress.eu

Volg Lamar Communicatie




Bij dit bericht hoort bijlage Samenvatting presentatie.


Download foto: Low-res Full-res



EZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: