Zoetermeer, 11 April 2008 /EZPress/ -
In het Scheepvaart en Transport College in Rotterdam werd vanochtend de kick-off bijeenkomst gehouden van de Week van het Ambacht. Via een videoscherm sprak staatssecretaris Ahmed Aboutaleb van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de aanwezigen toe. Hij signaleerde dat veel bedrijfstakken zwaar met elkaar concurreren om jongeren binnen te halen, terwijl een grote groep
van 45-plussers zeer geschikt is voor het vervullen van veel vacatures in de ambachtelijke sector.
Aboutaleb ziet mogelijkheden voor zelfstandig ondernemerschap, bijvoorbeeld door overnames van ambachtelijke bedrijven. Waar nu een bedrijf bij gebrek aan opvolging voortijdig tot een einde komt, zou het vinden van een vakbekwame, maar nu nog werkloze ambachtsman- of vrouw, van 45 plus een uitkomst kunnen bieden.
Hij prees in dat verband de samenwerking tussen het HBA (Hoofdbedrijfschap Ambachten) en het CWI (Centrum voor Werk en Inkomen) in de Week van het Ambacht. In deze week vinden onder andere in een groot aantal CWI's activiteiten plaats. Ambachtelijke beroepen zijn volgens Aboutaleb voor jong en oud een volwaardig alternatief voor bijvoorbeeld administratieve beroepen, iets waaraan de branches naar zijn mening nog meer aandacht zouden kunnen geven.
Aboutaleb toonde zich blij met de Week van het Ambacht, omdat de branches in deze week kunnen laten zien hoeveel mogelijkheden er zijn, ook voor jongeren. "Veel jongeren vergissen zich in wat je allemaal met ambachtelijke beroepen kunt doen. Daar ligt ook een taak voor de ouders en voor werkgevers." Hij wees met trots op het feit dat hij ook zelf ambachtelijk onderwijs heeft gevolgd.
Ten onrechte hebben ambachtsberoepen nog het imago weinig te verdienen. Aboutaleb wees op de vele vaklieden die uit Oost-Europa naar Nederland komen, omdat het "goed betaald werk" is. Hij vertelde over ervaringen met een Nederlandse loodgieter, die "helemaal binnenliep door het vele werk".
Ook trendwatcher Adjiedj Bakas vertelde bij de kick-off bijeenkomst dat goede ambachtslieden tegenwoordig soms meer verdienen dan academici. "Maar," tekende hij daar bij aan, "het is belangrijker dat we tegenwoordig leven in een economie van geluk. En juist bij ambachtsmensen zien we dat ze met passie hun beroep beoefenen, en dus gelukkig zijn in hun werk."
Dave Janssen, econoom en publicist, riep de ambachtsmensen op om internationaler te durven denken. "Momenteel brengen de Polen hun vakmanschap mee naar ons land. Nederlandse ambachten kunnen ook de grens over. Dat vraagt om ondernemerschap. Grote bedrijven die internationaal opereren zijn in beginsel vanuit ondernemerschap klein begonnen."
Tijdens de Week van het Ambacht van 11 tot en met 19 april wordt door het hele land, onder het motto 'Vakmensen máken het!', de aandacht gevestigd op een dynamische, veelzijdige sector met volop kansen en mogelijkheden.
De Week van het Ambacht is een initiatief van het Hoofdbedrijfschap Ambachten (HBA), Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) en kenniscentra SVGB en SVO. Naast het tonen van het ambacht als een hedendaags, respectvol en belangwekkend beroep zijn de hoofddoelstellingen van de Week van het Ambacht het werven van potentiële werknemers en het verzamelen van vacatures. Opleidingsadviseurs van diverse kenniscentra geven in zogenoemde ambachtencafé's in een groot aantal CWI's voorlichting over de unieke beroepen binnen de branches. Geïnteresseerden kunnen workshops over onder andere zelfstandig ondernemerschap volgen. In de Talentenbus die door het hele land rijdt, kunnen mensen een competentietest doen om te kijken waar hun talenten en interesses liggen.
//einde bericht
Bron: Keijzer Communicatie BV
Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution B.V. www.ezpress.eu