Aspirant-geleidehondje zoekt gastgezin

KNGF Geleidehonden zoekt puppypleeggezinnen voor toekomstige blindengeleidehonden

Amstelveen, 25 Januari 2008 /EZPress/ - De negen labrador puppy's die deze week geboren zijn bij KNGF Geleidehonden hebben over zeven weken een veilig mandje nodig bij een puppypleeggezin. Dat geldt eveneens voor een heleboel KNGF-pups die de komende tijd ter wereld komen. Om al deze jonge honden een goede basisopvoeding te geven, zoekt de blindengeleidehondenschool op korte termijn naar geschikte puppypleeggezinnen die een jaar lang zo'n aspirant-geleidehond in hun huis willen opnemen. Daarna is de hond oud genoeg om het echte geleidewerk te leren bij het opleidingscentrum in Amstelveen.

Het is belangrijk dat de pups het eerste levensjaar opgroeien in een huiselijke, vriendelijke en veilige omgeving. Daar kunnen ze wennen aan dingen als druk verkeer, openbaar vervoer, kinderen en katten. Zo worden ze goed voorbereid op de wereld waar ze straks als geleidehond in terechtkomen. Uit ervaring weten we dat honden die vanaf de puppyleeftijd onder de mensen zijn, in de opleiding en later tijdens het geleidewerk een flinke voorsprong hebben op honden die in kennels opgroeien. Een goed gesocialiseerde pup kijkt nergens meer op als zijn opleiding begint. Om zoveel mogelijk hondjes zo'n goede start te geven, zodat ze straks de onmisbare hulp van een blinde/slechtziende baas kunnen worden, zijn er dus heel wat van deze gastgezinnen nodig.

KNGF Geleidehonden zoekt dus enthousiaste families die zich willen aanmelden als puppypleeggezin.
Die wagen zich best aan een zware taak. Zo'n pup heeft veel tijd en aandacht nodig en moet wennen aan het bezoeken van bijvoorbeeld winkelcentra, het station of de markt. Gelukkig staan ze er niet alleen voor: de afdeling Puppy- en Pleeggezinnenzorg ondersteunt de gezinnen volop en komt regelmatig kijken of het goed gaat. Het ideale pleeggezin bestaat uit meer dan één persoon en heeft bij voorkeur kinderen boven de vier jaar. Andere huisdieren (waaronder honden) zijn meestal geen bezwaar. Ervaring met honden is niet per se nodig. Wel moeten pleegouders bereid zijn volgens de richtlijnen van KNGF Geleidehonden op te voeden. De kosten voor voeding en dierenarts worden vergoed. De meeste puppypleeggezinnen zijn zo bevlogen dat ze elk jaar weer opnieuw een pup nemen. Het idee dat "hun" hondje uitgroeit tot een stabiele, betrouwbare hond die in staat is een blinde meer zelfstandigheid en mobiliteit te geven, geeft hen veel voldoening. Dat weegt op tegen het verdriet van het afscheid dat onherroepelijk volgt na een jaar, als de hond naar school gaat.

Iets voor u?
Ziet u het wel zitten om zo'n aandoenlijke pup te begeleiden tot een stabiele, betrouwbare jonge hond? Wilt u een bijdrage leveren aan de zelfstandigheid en mobiliteit van een visueel gehandicapte? Dan is het verzorgen van een pup mogelijk iets voor u en uw gezin! Neem dan, tijdens kantooruren, telefonisch contact op met KNGF Geleidehonden via telefoonnummer 020 - 496 93 33. U kunt KNGF Geleidehonden ook mailen via ppz@geleidehond.nl. Meer informatie en een aanmeldformulier is te vinden op www.geleidehond.nl.

Stichting Koninklijk Nederlands Geleidehonden Fonds (KNGF Geleidehonden)
KNGF Geleidehonden leidt sinds 1935 honden op als geleidehond ten behoeve van blinden en zeer slechtzienden. Een geleidehond begeleidt zijn baas in het verkeer en vermijdt daarbij obstakels en/of situaties die voor zijn baas gevaar kunnen opleveren. Daarnaast zoekt de hond op commando bepaalde zaken op, zoals een trap, deur, brievenbus of lege plaats in het openbaar vervoer. Dankzij een geleidehond kunnen visueel gehandicapten zelfstandig aan het meest drukke verkeer deelnemen zonder van familie of anderen afhankelijk te zijn. De onafhankelijkheid, bewegingsvrijheid en kameraadschap die de geleidehond zijn visueel gehandicapte baas of bazin (terug)geeft is uniek en onvervangbaar. De aspirant-geleidehond is ongeveer 14 tot 16 maanden oud als hij aan de opleiding begint. De opleiding duurt 6 tot 8 maanden en gebeurt door ervaren, professionele instructeurs. KNGF Geleidehonden leidt per jaar zo'n 80 honden op, maar is voornemens dit aantal, gezien de toenemende vraag, te verhogen.

//einde bericht

Bron: Stichting Koninklijk Nederlands Geleidehonden Fonds

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu
EZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: