Beatrix, zeventig jaar in beeld

Rotterdam, 15 Januari 2008 /EZPress/ - Op donderdag 31 januari 2008 wordt Koningin Beatrix zeventig jaar. Diezelfde dag opent de Atlas Van Stolk in het Schielandshuis een tentoonstelling over de zeventig bewogen jaren van Beatrix van Oranje-Nassau. Spotprenten, postzegels, historisch filmmateriaal en puzzels brengen geboorte, inhuldiging, feesten en het familieleven van onze koningin door de ogen van tijdgenoten in beeld.
Dames die ook op 31 januari 70 jaar worden, zijn van harte welkom als VIP tijdens de opening. Vanaf 10.30 uur staat de koffie klaar en om 11 uur opent royaltykenner Marc van der Linden deze tentoonstelling over de zeventig bewogen jaren van Beatrix van Oranje-Nassau. Uiteraard worden alle aanwezige jarigen in het zonnetje gezet.
Aanmelden kan via: 010 2176767 of info@hmr.rotterdam.nl

De tentoonstelling (informatie)
Al voordat Beatrix ter wereld komt, circuleren kleurrijke prentbriefkaarten van een ooievaar die een koninklijke baby komt afleveren bij Paleis Soestdijk. De kindertijd van Beatrix en haar jongere zusjes wordt door Prins Bernhard vastgelegd in zwart-wit foto's. Een aantal van deze familieopnamen in de tentoonstelling toont de zusjes op het bordes van Paleis Soestdijk of in de tuinen met beroemd bezoek.

Als jonge vrouw wordt de huwbare prinses Beatrix een dankbaar onderwerp voor de pers en daarom zorgvuldig afgeschermd door de Rijksvoorlichtingsdienst. De RVD raakt de regie echter even kwijt wanneer een paparazzi een plaatje schiet van Beatrix in de tuin van Kasteel Drakensteyn, innig gearmd met een onbekende heer. Een roerige tijd breekt aan als bekend wordt dat het om de Duitser Claus von Amsberg gaat. Nauwelijks twee decennia na de bezetting ligt zijn nationaliteit nog gevoelig in Nederland.

In 1965 is de verloving een feit. Pers uit binnen- en buitenland krijgt volop de gelegenheid het paar uitgebreid te filmen en te fotograferen. Bij het huwelijk in 'lastig' Amsterdam vliegen een jaar later de rookbommetjes door de lucht bij de rijtoer van het paar in de Gouden Koets. Beatrix en Claus krijgen uiteindelijk drie zonen. Hun gezinsleven wordt op informele wijze vastgelegd door hoffotograaf Max Koot.

14 jaar na de opstootjes rond het huwelijk ontstaat ook ophef rond de inhuldiging van Beatrix. Krakers zien hun kans schoon om aandacht te trekken voor de woningnood onder de leus 'Geen woning, geen kroning' en cartoonisten drijven de spot met de zwaar beveiligde inhuldigingsceremonie.

Door de jaren heen is Beatrix vaak geportretteerd door fotografen en kunstenaars. Alleen of samen met Claus en de kinderen, met buitenlandse gasten of op het bordes met ieder nieuw kabinet. Cartoonist Siegfried Wolfhek tekent zijn eigen kijk op deze 'bordesfoto's' die niet altijd door de lezers van NRC Handelsblad worden gewaardeerd.

Ter gelegenheid van de zeventigste verjaardag van de koningin is aan twee kunstenaars de opdracht gegeven een afbeelding van Beatrix te maken: een realistisch portret door Ben Lustenhouwer en een karikatuur door Paul van der Steen. Deze twee aquarellen zullen tijdens de opening op 31 januari 2008 onthuld worden.

Beatrix - zeventig jaar in beeld - 31 januari t/m 25 mei 2008
locatie Atlas Van Stolk - Schielandshuis, Korte Hoogstraat 31, 3011 GK Rotterdam www.atlasvanstolk.nl
bereikbaarheid metro en tram 1, 8, 20, 21 en 23 halte beurs, bus 32 halte keizerstraat
openingstijden di t/m zo 11.00-17.00 uur

//einde bericht

Bron: Historisch Museum Rotterdam

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu
EZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: