Tentoonstelling het gezicht van eenzaamheid

Foto:

Zeewolde, 20 Maart 2023 /EZPress/ - Iedereen voelt zich wel eens eenzaam of alleen. Het is niet aan mensen te zien of zij zich eenzaam voelen. Er wordt weinig over gepraat. Samen kunnen we eenzaamheid wél bespreekbaar maken en er zo ook wat aan doen. Wat is eenzaamheid precies en wanneer is het een probleem?

Wat is eenzaamheid?
Eenzaamheid is je niet verbonden voelen. Je ervaart een gemis aan een hechte, emotionele band met anderen. Of je hebt minder contact met andere mensen dan je wenst. Eenzaamheid gaat gepaard met kenmerken als negatieve gevoelens van leegte, verdriet, angst en zinloosheid en met lichamelijke of psychische klachten. Eenzaamheidgevoelens kunnen invloed hebben op je gezondheid, welzijn en kwaliteit van leven.

Onderzoek Eenzaamheid
Flever, de provinciale uitvoeringsorganisatie op het gebied van zorg en welzijn, voerde onderzoek uit op het gebied van eenzaamheid. Uit dit onderzoek blijkt dat eenzaamheid in alle lagen van de bevolking voorkomt, onder alle leeftijden, bij mensen met allerlei verschillende achtergronden en in alle gemeenten in Flevoland. Verschillende mensen uit Flevoland vertelden hun verhaal. Uit de verhalen is op te maken dat eenzaamheid vele gezichten kent en allerlei oorzaken. Op https://flever.nl/kennisbank kun je het onderzoeksrapport en de verhalen achter de cijfers lezen.

Tentoonstelling het gezicht van Eenzaamheid
Naar aanleiding van het onderzoek heeft een aantal Flevolanders de moedige stap gezet om mee te werken aan een tentoonstelling om eenzaamheid een gezicht te geven. Een belangrijke eerste stap om het taboe te doorbreken. De tentoonstelling is de komende maand in Zeewolde te zien. De tentoonstelling bestaat uit tien panelen. Drie panelen staan in de FlevoMeer Bibliotheek, drie in De Meermin, twee in Het Vraaghuis en twee in Open Haven.

ZeewoldeSamen
In Zeewolde zetten meer dan 20 partijen zich samen in om eenzaamheid tegen te gaan. Dit doen zij onder de noemer ZeewoldeSamen. Wil je daar meer over weten? Loop dan eens binnen in het Vraaghuis aan de Stevinweg 2 of neem contact op met gemeente Zeewolde via info@zeewolde.nl of telefoon 036-5229522.

//Einde bericht

Bron: Gemeente Zeewolde

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.euDownload foto: Low-res Full-resEZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: