Pressroom De Kunstcollegas BV

Winnaar Painting of the Year 2022

Foto:
When the music starts to fade - Cecile Welten

When the music starts to fade

Oosterhout, 04 Februari 2023 /EZPress/ - De winnaar van de internationale schilderwedstrijd Painting of the Year 2022 is bekend. Uit bijna 600 ingezonden schilderijen uit meer dan 20 verschillende landen is ‘When the music starts to fade’ van Cécile Welten uit Nederland verkozen tot Painting of the Year 2022. De kunstenares wint € 2022.

klein doordachte werk met stille dynamiek en actuele thematiek "


Juryverslag
De vakjury oordeelde als volgt over ‘When the music starts to fade’ van Cécile Welten:
`Dit werk is een hoogstandje van aquareltechniek. En dat geldt zowel voor het realistische en gedetailleerde gezicht als de bijna abstracte achtergrond. De expressie in het gezicht is onrustig en heftig en staat in schril contrast met de ogen die niets lijken te zien. Die leegte in de blik weerspiegeld in de lege deuropening. Die deur speelt zo niet alleen een sterke inhoudelijke rol, maar balanceert de decentraal geplaatste geportretteerde. De opvallende deuropening doet ons mijmeren: Is dat het licht aan het eind van de tunnel? Wat is er aan de andere kant van de deur? Denkt de geportretteerde hier ook aan? Wat gaat er in zijn hoofd om? Allemaal vragen die spreken uit dit schilderijtje.

De jury is ook onder de indruk van het kleurgebruik waarbij de kleuren van de achtergrond subtiel terugkomen in het gezicht en vice versa wat tussen beide delen van het doek een band schept. Het verschil in schilderstijl tussen voor- en achtergrond is dan weer opvallend. In het portret is de aquarelverf heel realistisch en droog gebruikt: kijk naar het brilmontuur, de ogen en de nek. Maar in de achtergrond is de verf de vrije loop gelaten en vloeien de kleuren knap uit in kleurvlakken die de suggestie van een ruimte weergeven.
De stille dynamiek die uit dit kleine doordachte werk straalt, in combinatie met de actuele thematiek, maken van deze aquarel de onbetwiste winnaar.`

Publiekswinnaar
Haitham Alhamad wint de Publieksprijs van Painting of the Year 2022 met het schilderij `The Poets Trap`. Het schilderij kreeg 281 stemmen van het publiek. In totaal brachten in de maanden oktober en november 12.000 kunstliefhebbers hun stem uit op de inzendingen van Painting of the Year 2022. Haitham Alhamad wint € 500,- aan kunstenaarsmaterialen.

Vakjury
De jury van Painting of the Year beoordeelde in eerste instantie alle inzendingen digitaal en bepaalde zo de 50 genomineerden. Uit de 50 beste ingezonden werken koos de vakjury uiteindelijk de finalisten en winnaar.
Alle juryleden hebben in hun dagelijks leven te maken met verschillende facetten van de (hedendaagse) schilder- en tekenkunst. Ralph Keuning is kunsthistoricus en voormalig directeur van Museum de Fundatie, Edwin Becker is hoofd tentoonstellingen van het Van Gogh Museum, Loes Botman is kunstenares en auteur en Raoul Locht is voorzitter van Stichting Kunstweek.

Doelstelling
Met de verkiezing Painting of the Year beoogt de organisatie de waardering en aandacht voor schilderkunst in het algemeen en de naamsbekendheid van de deelnemers in het bijzonder (internationaal) te verhogen. Daarnaast wil zij een zo groot mogelijk online overzicht van de hedendaagse schilderkunst realiseren.

//Einde bericht

Bron: Kunstcollegas

Dit is een origineel persbericht EZPress News Distribution www.ezpress.eu

Links:
Painting of the Year

Contactinformatie
De Kunst Collega`s
T: +31 (0)475 79 40 03
E: klik hier


Download foto: Low-res Full-resEZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: