Minister De Jonge en staatssecretaris Van Huffelen bezoeken plantage Bolivia

Foto:
Op de foto links van staatssecretaris Van Huffelen Mieke Breemhaar (Bonaire Properties) en Erik Berkelmans (Metafoor) en rechts van minister De Jonge natuurkenner Johan de Blerk (Tera Barra).

Kralendijk, 20 Juni 2022 /EZPress/ - Minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) en staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Koninkrijksrelaties en Digitalisering) brachten tijdens hun reis van 12-18 juni naar Bonaire, Sint Eustatius en Saba hebben een bezoek aan de voormalige plantage Bolivia.

De bewindslieden wilden uit eerste hand horen wat de plannen van Bonaire Properties NV met het enkele jaren geleden aangekochte gebied zijn. Directeur Mieke Breemhaar van Bonaire Properties en Erik Berkelmans van het bureau Metafoor Ruimtelijke Ontwikkeling konden meteen de mythe ontzenuwen dat het landschap zal worden “vernietigd”. De bewindslieden hebben met eigen ogen kunnen zien wat het desastreuse resultaat is van meer dan 70 jaar overbegrazing. Aan hen is de boodschap gegeven dat het herstellen van de natuur en duurzaam onderhouden van het gebied bekostigd kan worden door de realisatie van woningen in verschillenden categorieën van betaalbaar tot exclusief.

Minder dan 10% van de vroegere plantage wordt duurzaam ontwikkeld tot een landgoed met wonen, landbouw en ecotoerisme op plekken waar de natuur door verwaarlozing en erosie grotendeels verloren is gegaan. De opbrengst van de activiteiten wordt onder meer gebruikt om de natuur in de resterende 90% van Bolivia en het aanwezige cultureel erfgoed te herstellen, te beschermen en onder professioneel beheer van landgoed-rangers te brengen.

Johan van Blerk van Tera Barra was door het ministerie als deskundige gevraagd nadere informatie te geven. Hij is reeds 20 jaar actief betrokken bij natuurontwikkeling en bescherming. Hij heeft aan de minister en staatssecretaris de boodschap overgebracht dat op Bonaire waardevolle natuur te vinden is op het middenterras, waar nooit plantages zijn geweest. Juist de gebieden die echt waardevol zijn en waar bomen van meer dan 1000 jaar oud staan, komen door bouwontwikkelingen erg onder druk. De ‘Hoge Veluwe van Bonaire’ is onvoldoende beschermd en wordt jaarlijks kleiner, aldus Van Blerk.

Een verantwoorde ontwikkeling van Bolivia, zoals Bonaire Properties voor ogen staat, kan de druk van de woningmarkt halen, bijdragen aan natuurherstel en de verdere aantasting van zeer waardevolle natuur elders op Bonaire helpen voorkomen.

//Einde bericht

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu

Contactinformatie
Matthijs Witting
E: klik hier


Download foto: Low-res Full-resEZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: