Fotografie, concrete kunst en mysterieuze schilderkunst

Foto:
Karin Kneffel, zonder titel, 2016, olieverf op doek, 180 x 240 cm, privécollectie © VG Bild-Kunst, Bonn 2022 Foto: Achim Kukulies, Düsseldorf

Actuele tentoonstellingen in Noordrijn-Westfalen

Bremen, Duitsland, 25 Mei 2022 /EZPress/ - Deze zomer te zien in K20 en K21 in Düsseldorf: concrete kunst van de Braziliaanse kunstenares Lygia Pape én fotografie als reflectie van historische en culturele veranderingen op het gebied van gender en rassenvraagstukken, met de focus op Afrika. Het Max Ernst Museum in Brühl presenteert een overzichtstentoonstelling met het intrigerende werk van Karin Kneffel.

Concrete Kunst van Lygia Pape uit Brazilië
K20 in Düsseldorf – nog t/m 17 juli 2022
Lygia Pape (1927 – 2004) was beeldend kunstenaar, beeldhouwer, graveur en filmmaker. Zij behoorde tot de belangrijkste vertegenwoordigers van de Braziliaanse avant-garde in de jaren vijftig en zestig. In de vroege jaren vijftig brak Pape door met werk in de traditie van de Europese concrete kunst, maar zij verwierp de puur rationalistische benadering van deze stroming. Zij richtte zich niet alleen op de concrete dingen en hun samenhang, maar ook op het wezenlijke der dingen, vanuit een intuïtieve, open houding. De tentoonstelling The Skin of ALL in K20 presenteert het gevarieerde werk van deze buitengewone kunstenares en is tegelijk een hommage aan Pape als een belangrijke en verrijkende stem in de wereldwijde ontwikkeling van de moderne kunst. Te zien zijn vooral bruiklenen uit internationale collecties en de nalatenschap van de kunstenares.

Veranderende dialogen. Foto’s uit The Walther Collection
K21 Ständehaus in Düsseldorf – nog t/m 25 september 2022
Hoe worden historische en culturele veranderingen weerspiegeld in het medium fotografie? Daarover gaat de tentoonstelling Veranderende dialogen. Foto’s uit The Walther Collection. Ruim tien jaar na de eerste tentoonstelling van The Walther Collection acht de Kunstsammlung NRW de tijd rijp voor een vervolg. Het pionierswerk van de toenmalige curator, Okwui Enwezor, en de uitzonderlijke inzet van de verzamelaar Artur Walther maakten destijds een onuitwisbare indruk. Door middel van portretfotografie liet Enwezor zien dat de ontwikkelingen binnen de fotografie geografisch en historisch niet gelijkmatig verlopen. Hij probeerde bijvoorbeeld de veranderingen van de Afrikaanse identiteit op de weg van kolonialisme naar postkoloniale moderniteit inzichtelijk te maken. In de actuele tentoonstelling worden historische dialogen begeleid door queer-performatieve portretten van Rotimi Fani-Kayode (1955-1989), maar ook door werk van conceptueel werkende fotografen zoals Yto Barrada, Samuel Fosso, Sabelo Mlangeni, Zanele Muholi, Mwangi Hutter, Grace Ndiritu en Berni Zeehond. Beïnvloed door visueel activisme en een subversieve agenda stellen de werken, voornamelijk gemaakt in de vroege jaren 2000, het binaire gendersysteem, culturele toe-eigening en structureel racisme ter discussie.

Karin Kneffel – Im Augenblick
Max Ernst Museum Brühl des LVR – nog t/m 28 augustus 2022
In Nederland is Karin Kneffel misschien nog niet zo bekend, maar in Duitsland geldt zij als één van de meest toonaangevende vertegenwoordigers van de Duitse hedendaagse kunst. Een goede reden om kennis te gaan maken met haar intrigerende werk. In het Max Ernst Museum in Brühl is een prachtige overzichtstentoonstelling te zien. Maar liefst 80 olieverfschilderijen en aquarellen laten de creatieve ontwikkeling zien vanaf 2004 tot nu. In het werk van Karin Kneffel overlappen verschillende niveaus van tijd en perceptie elkaar. Illusie en werkelijkheid, verleden en heden, objectiviteit en dromerige vervreemding vloeien in elkaar over en creëren een haast surrealistische beleving. De werken hebben een tastbare uitstraling en zijn ontworpen met de grootste perfectie. En toch blijven Kneffels schilderijen mysterieus gesloten en afstandelijk.

Kijk voor meer tentoonstellingen in Duitsland op www.tentoonstellingen-duitsland.nl.

//Einde bericht

Bron: NLConnection Travel

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu



Download foto: Low-res Full-res



EZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: