Solotentoonstelling Erwin Wurm in Oss

Museum Jan Cunen | 29 januari t/m 28 augustus 2022

Oss, 24 November 2021 /EZPress/ - Vanaf 29 januari 2022 presenteert Museum Jan Cunen een grote solotentoonstelling van Erwin Wurm. Voor het eerst toont de befaamde kunstenaar een dwarsdoorsnede van zijn werk, van Narrow Furniture tot One Minute Sculptures, in de context van een monumentaal pand. Met Erwin Wurm – Am I a House? vertellen museum en kunstenaar samen een eigen verhaal, dat op geen andere plek verteld kan worden.

Wat is een huis?
Villa Constance, het voormalige woonhuis waarin het museum is gevestigd, is daarbij zowel locatie als onderwerp. Want wat is eigenlijk een huis of een thuis? Voor Erwin Wurm (Bruck an der Mur, Oostenrijk 1954) is een huis als een tweede huid, een laag om onze eigen huid heen. ‘Het huis biedt bescherming en geeft ons zekerheid, maar is ook een statussymbool waarmee we pronken. Kijk maar naar de rijkgedecoreerde hal van de villa. Het zegt iets over onze identiteit; misschien gaan we er – net als bij een auto of een hond – zelfs een beetje op lijken. Met alle technologische ontwikkelingen kun je je afvragen of we in de toekomst echt één worden met onze bezittingen? Kan een lichaam ook een huis zijn?’

Niet alleen kijken
In de kern gaat zijn werk over de mens, onze alledaagse realiteit en de absurditeit die daarmee gepaard gaat. De reeks One Minute Sculptures, waaraan Wurm al meer dan vijfentwintig jaar werkt, is daarvan een goed voorbeeld. Deze beelden bestaan uit gewone voorwerpen, zoals een trui, meubel of een paar tennisballen, voorzien van een instructie. Vervolgens is het aan jou om het werk tot leven te wekken of af te maken. En dus plaats je een stoel op je borst door je armen in de leuningen te haken, met een ongemakkelijk geknakte nek tot gevolg (The Idiot II, 2003). Wurm speelt op deze manier met de traditionele rol van de bezoeker. Alleen kijken is niet voldoende, want: ‘Dan telt het kunstwerk niet.’

Bed, bad en urinoir
Het werk van Wurm is toegankelijk en humoristisch, maar zet ook aan tot nadenken. Neem zijn Narrow Furniture: herkenbare, levensgrote meubels, die Wurm ‘samenperst’ tot benauwende afmetingen. Smalle versies van een bed, een bad en een urinoir wijzen je op de voormalige functies van de kamers van de Osse villa. Tegelijkertijd verwijzen ze naar het milieu waarin de kunstenaar opgroeide: het naoorlogse Oostenrijk, dat in zijn ogen streng, ouderwets en patriarchaal was. Met zijn persoonlijke ervaringen als uitgangspunt vertelt Wurm een universeel verhaal.

Uniek verhaal
Na talloze tentoonstellingen in white cube-omgevingen wereldwijd is het presenteren van zijn werk in de context van een voormalig woonhuis een nieuwe stap voor Wurm. In de statige Villa Constance, gebouwd in 1888, verbinden de kunstwerken heden en verleden. Wurm verrast en confronteert, maar opent ook de deur naar de vroegere functie en bewoners van het pand. Wie sliep en badderde hier, deelde lief en leed aan de eettafel? Museum Jan Cunen en Erwin Wurm vertellen zo samen een geheel eigen verhaal, verbonden met de plek maar herkenbaar voor iedereen.

Publicatie
Bij de tentoonstelling verschijnt de publicatie Erwin Wurm – Am I a House?, uitgegeven door Waanders Uitgevers.

//Einde bericht

Bron: Museum Jan Cunen

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu
EZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: