Literair festival ILFU schrijft verhalenwedstrijd uit voor álle vertelvormen

Foto:
ILFU Verhalenwedstrijd - foto: ILFU

Van proza tot film, van muziek tot TikTok-filmpjes

Utrecht, 29 Juni 2021 /EZPress/ - ILFU (International Literary Festival Utrecht) schrijft voor de tweede keer een landelijke verhalenwedstrijd uit – waarin verhalen in alle mogelijke vormen welkom zijn. De ILFU Verhalenwedstrijd is de eerste interdisciplinaire verhalenwedstrijd van Nederland, georganiseerd vanuit de overtuiging dat goede verhalen in alle denkbare vormen verteld kunnen en moeten worden. Het thema van de wedstrijd van dit jaar is Wat ertoe doet. Inzenden kan t/m 5 september en de hoofdprijs bedraagt €5.000.

Alle vertelvormen en -soorten
Een goed verhaal komt in vele soorten en maten. Proza, film, poëzie, fotografie, non-fictie, columns, strips, spoken word, muziek, performance, hoorspelen, theater, dans, vlogs, Instastories of TikTok-filmpjes… In deze verhalenwedstrijd kunnen verhalenvertellers kunnen in alle mogelijke vertelvormen deelnemen. Michaël Stoker, directeur van ILFU, licht toe waarom voor deze brede opzet is gekozen: “Een goed verhaal kun je evengoed aantreffen in een boek, als in een filmpje, een popsong, een gedicht of een dialoog. Vorig jaar kwamen er ontzettend veel inzendingen binnen, van makers uit allerlei disciplines. De fantastische korte spoken word-film van Lemuël de Graav werd uiteindelijk de winnaar. Dit jaar gaan we weer in allerlei kunstvormen op zoek naar de verhalenvertellers van de toekomst.” De verhalen worden in vijf categorieën beoordeeld en bekroond: Tekst, Audio/Muziek, Beeld, Drama en Spoken Word.

Prijsuitreiking tijdens ILFU
Inzenden kan tot en met 5 september 2021 via verhalenwedstrijd.ilfu.com. De verhalen die deze wedstrijd winnen, worden door ILFU op een groot podium gezet. Tijdens het festival (23 september t/m 2 oktober) worden de genomineerden en winnaars bekendgemaakt. Behalve op een geldprijs van €5.000 (en categorieprijzen van €1.000) maken inzenders dus kans op een groot publiek voor hun verhaal. ILFU wil graag dat zoveel mogelijk mensen de winnende verhalen lezen, zien of horen.

‘Ik haat poëzie’
Vorig jaar werd de ILFU Verhalenwedstrijd voor het eerst georganiseerd. Uit 1237 inzendingen werd toen het verhaal van Lemuël de Graav tot winnaar uitgeroepen. Deze spoken word artiest, dichter en filmmaker stuurde een korte film in, Ik haat poëzie getiteld. De film is via Vimeo te bekijken. “Een kwalitatief fantastisch uitgevoerde korte film, een aanklacht tegen de literaire wereld,” aldus de jury in 2020.

De ILFU Verhalenwedstrijd is een initiatief van ILFU, het grootste literaire festival van Nederland. Het ILFU vindt plaats van 23 september t/m 2 oktober 2021 en is er voor iedereen die van verhalen houdt. Het thema van ILFU 2021 is Why fiction matters. In een wereld van vluchtige journalistiek, fake news, meningen en tegenstellingen helpt literatuur je de werkelijkheid beter te begrijpen. In fictie is er de mogelijkheid om echt vrij te denken, voorbij de waan van de dag. Wij zijn ervan overtuigd dat fictie ertoe doet en delen daarom de verhalen van een zo groot mogelijke verscheidenheid aan schrijvers.

//Einde bericht

Bron: ILFU

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.euDownload foto: Low-res Full-resEZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: