Zomeravondspektakel Maria Louise was here hoogtepunt van de Nassauzomer

Leeuwarden, 09 Juni 2021 /EZPress/ - Met videoprojecties en speciaal gecomponeerde muziek ingespeeld door het NNO zet het Princessehof in Leeuwarden een prinses van Oranje-Nassau in de schijnwerpers. Kaartverkoop is per direct gestart.

Deze zomer komt het rijke Nassauverleden van Leeuwarden tot leven. Het huidige koningshuis stamt in rechte lijn af van Maria Louise van Hessen-Kassel (1688-1765), prinses van Oranje-Nassau. Zij bestierde vanuit Leeuwarden al op jonge leeftijd de Noordelijke provincies als regentes-stadhouder en op latere leeftijd zelfs de gehele Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. In Leeuwarden worden in de zomer van 2021 diverse culturele activiteiten georganiseerd onder de noemer de Nassauzomer. Hoogtepunt is Maria Louise was here, een zomeravondspektakel waar videoprojecties, speciaal gecomponeerde muziek en licht samenkomen in de tuin van haar voormalige stadspaleis, nu museum, het Princessehof. Op deze bijzondere manier wordt een ode gebracht aan een sterke vrouw in een door mannen gedomineerde wereld. Dat sluit perfect aan bij de Koninklijke verhaallijn van NBTC Holland Marketing, waarin een aantal powervrouwen van weleer in de spotlight worden gezet.

Door tragische omstandigheden werd Maria Louise al op 23-jarige leeftijd verantwoordelijk voor het voortbestaan van de Oranjedynastie. Met deze sterke dame aan het roer groeide de invloed van het Friese hof. Op dit fundament werd het Nederlandse koningshuis gebouwd. De huidige Nederlandse koning, Willem-Alexander, stamt rechtstreeks van haar af. Ook staat ze aan de wieg van vrijwel alle Europese vorstenhuizen. In de zomer van 2021 zet Leeuwarden de schijnwerpers op zijn Nassauverleden, met grande dame Maria Louise als spil.Campagnebeeld Maria Louise was here

Zomeravonden in de paleistuin
Letterlijk en figuurlijk wordt het leven van Maria Louise uitgelicht op de achtergevels van haar voormalige stadspaleis het Princessehof, midden in de historische binnenstad van Leeuwarden. Maria Louise was here is een meeslepende en poëtische show met videoprojecties, begeleid door speciaal gecomponeerde muziek door Max Knigge, ingespeeld door het NNO en een sprookjesachtig uitgelichte tuin. Het zomeravondspektakel schetst een modern portret van Maria Louise van Hessen-Kassel, gemaakt door regisseur Jos van Kan en videokunstenaar Frouke ten Velden. Actrice Ariane Schluter, tweevoudig winnares van de prestigieuze Theo d`Or toneelprijs (2003, 2004), vertolkt Maria Louise. Voorafgaand de videoprojecties brengen muzikanten, dansers, woordkunstenaars of experts op geheel eigen wijze een ode aan de prinses.
Vanaf 8 juli t/m 28 augustus kunnen bezoekers elke donderdag-, vrijdag- en zaterdagavond vanaf 21.30 uur genieten van het bijzondere evenement in de paleistuin van het Princessehof. Een kaartje kost €5,- en is te verkrijgen via de website van het Princessehof. De kaartverkoop is op 8 juni gestart, snel reserveren wordt aangeraden. Het maximaal aantal bezoekers wordt steeds aangepast aan actuele versoepelingen en geldende coronamaatregelen.

Ode aan de prinses
Naast de zomeravonden in de paleistuin geeft het Princessehof door middel van een permanente tentoonstelling een intiem inkijkje in het leven van Maria Louise en het Friese hof. Bezoekers dwalen door de gangen van haar stadspaleis en gaan terug in de tijd tijdens een bezoek aan de barokke stijlkamer. Daarnaast biedt Leeuwarden deze zomer diverse stadswandelingen – met of zonder gids – die in het teken staan van de Nassaus. Deze voeren langs paleizen, Stadhouderlijke graven en het stadspark de Prinsentuin. Bovendien herinneren monumenten, gebouwen en straatnamen aan de relatie met het vorstenhuis. Dineren en logeren kan in de stad op een koninklijke locatie: Het Stadhouderlijk Hof, een voormalige paleis van de Nassaus.

//Einde bericht

Bron: Keramiekmuseum Princessehof

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu
EZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: