In memoriam Maas Kotterink

pionier kleurtechniek

Zaandam, 20 April 2021 /EZPress/ - Op 24 februari 2021 is Maas Kotterink op 89-jarige leeftijd overleden na een kort ziekbed.

Maas Kotterink is op 3 oktober 1931 geboren in Enschede en opgegroeid in Almelo. Hij studeerde chemie aan de HTS te Almelo en begon zijn werkzame leven op het laboratorium bij chemiebedrijf Servo (vervaardiging van onder andere additieven voor coatings) te Delden.

In 1960 verhuisde hij naar Zaandam en kwam hij te werken bij verffabriek Pieter Schoen, waar hij verantwoordelijk werd voor de ontwikkeling van de kleurrecepten. Hij had een zeer goed getraind oog voor het waarnemen van kleurverschillen en welke pigmenten nodig zijn om een kleur te ontwikkelen.

Eind jaren ‘60 kwam Maas in contact met Ralph Stanziola van Applied Color Systems (het huidige Datacolor). ACS ontwikkelde computers waarmee kleurverschillen in getallen konden worden omgezet en kleurrecepten konden worden ontwikkeld. Hierdoor werd het mogelijk veel efficiënter te werken en kon er bespaard worden op de kosten van onder andere pigmenten.

Na de fusie van Pieter Schoen met Vettewinkel en Varossieau en de overname door Petro Fina in 1972 ontstond het bedrijf Sigma Coat¬ings (nu onderdeel van PPG Coatings). Maas kreeg de opdracht om het kleurenlaboratorium van Sigma Coatings op te zetten op basis van ACS-kleurmeetapparatuur. Hiervoor had Sigma Coatings een aantal kleurmeters aangeschaft voor de verschillende fabriekslocaties.

In 1976 startte Maas met het bedrijf Total Color Technics. Met zijn bedrijf hielp hij verffabrieken en andere bedrijven die met kleurontwikkeling te maken hadden efficiënter te werken met de ontwikkeling van kleurrecepten. Hierbij had hij ook de vertegenwoordiging van ACS in Nederland. Begin jaren ‘80 ontmoette hij Tomas Hård, directeur van het Färginstitutet in Zweden, en kreeg hij als eerste in Europa het distributeur schap van het Natural COLOUR System, en verwierf hij het distributeur schap van de normlight fabrikant Verivide voor de Benelux.

Maas Kotterink ontwikkelde als eerste een unieke en onafhankelijke cursus ‘Toegepaste kleurtechniek’ waarin hij zijn opgedane kennis en ervaringen deelde.

Na het veel te vroege overlijden van zijn zoon Arjan in 2004 nam zijn zoon Mark het bedrijf in 2005 over en ging verder onder de naam Nederlands Kleuren Centrum (NKC).
Omdat er door de markt steeds meer kennis over kleur en kleurbeleving werd gevraagd, werd in 2008 de Nederlandse Kleuren School (NKS) opgericht. In 2018 werd de naam van de NKS gewijzigd in Stichting Nederlands Kleur Instituut (SNKI). Daarmee werd een platform gecreëerd dat kennis over kleur en kleurbeleving vergaart en verspreidt en dat optreedt als onafhankelijke deskundige bij vraagstukken over kleur en kleurissues.
Helaas ging het NKC in 2019 failliet. De kenniscomponenten en handelsnamen van het NKC werden door de SNKI van de curator overgenomen en maken nu deel uit van het SNKI.

Nog steeds worden er binnen de SNKI, activiteiten ontwikkeld die voortborduren op ontwikkelingen die Maas in 1976 startte.
Tot aan zijn ziekbed heeft Maas zich met raad en daad ingezet voor de verspreiding van kennis over kleur.

Wij zullen zijn innemende persoonlijk missen.

Namens de Stichting Nederlands Kleur Instituut
Egbert Stremmelaar (voorzitter)

//Einde bericht

Bron: Stichting Nederlands Kleur Instituut

Links:
Stichting Nederlands Kleur Instituut

Contactinformatie
Stichting Nederlands Kleur Instituut
T: 075-6169977
E: klik hierEZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: