2020, ook een rampjaar voor bierbrouwers

Foto:

Den Haag, 13 Januari 2021 /EZPress/ - De bierverkoop is in Nederland in 2020 met 14% gedaald ten opzichte van 2019. In de horeca en evenementenbranche was de daling zelfs ruim 58%. Dit is uiteraard het gevolg van de COVID-19-maatregelen. Sinds het (opnieuw) sluiten van de horeca in oktober zien we dat de verkoop van bier daar met 89% is afgenomen.

2020, ook een rampjaar voor bierbrouwers - Bierverkoop met 14% gedaald. Daling bierverkoop horeca 58% - "


Rampjaar voor de horeca
De cijfers laten duidelijk zien hoe hard de horeca in 2020 is getroffen. Nu het erop lijkt dat de horeca langer gesloten blijft, zal die sterke daling nog wel even aanhouden, met alle gevolgen van dien. Brouwerijen hebben in 2020 de horeca gesteund waar ze konden. Huren zijn (deels) kwijt gescholden in het geval van verhuur door de brouwer, afdrachten zijn uitgesteld, bierfusten zijn kosteloos retour gehaald en gratis aangevuld toen de horeca weer open ging. Ook zoeken brouwers, samen met banken, naar financiële oplossingen voor de lange termijn. Nederlandse Brouwers verwacht dat er ook in 2021 weer fors minder bier verkocht zal worden. Het is van belang dat de overheid snel met duidelijke kaders komt voor na de lockdown, waarin de horeca weer verantwoord open kan. Dat biedt iedereen wat meer perspectief.

In 2020 is de thuisconsumptie van bier met 5% toegenomen. Deze toename is bij lange na niet genoeg geweest om de grote daling van bijna 2 miljoen hectoliter in de verkoop te voorkomen. Een ongekende daling in de biermarkt in 2020. Zie onderstaande tabel.

Volgens Lucie Wigboldus, directeur van Vereniging Nederlandse Brouwers, is de daling historisch. “Niemand van de brouwerijen kan zich ook maar een situatie voorstellen die hierbij in de buurt kwam. En omdat niemand het virus heeft zien aankomen is de klap natuurlijk extra hard. Maar samen proberen we hier zo goed en kwaad als het kan doorheen te komen. We zien pittige maatregelen bij de brouwers, zoals reorganisaties en het terugschroeven van de productie met directe gevolgen voor de werkgelegenheid, winstgevendheid, investeringsniveaus etc. Laten we hopen dat de horeca in 2021 zo snel mogelijk weer kan openen zodat we met elkaar weer kunnen genieten van een vers getapt biertje”.

Ondanks crisis meer brouwerijen
Op 1 januari 2020 kende Nederland 787 brouwerijen, op 1 januari 2021 stond dat aantal in totaal op 810 brouwerijen, zo blijkt uit cijfers van de Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur. Ondanks de COVID-crisis kreeg Nederland er in 2020 71 nieuwe brouwerijen bij, waarvan 22 ‘warme’ brouwerijen (met eigen ketels) en 49 brouwerijhuurders (brouwers die ergens anders hun bier brouwen). In hetzelfde jaar zijn er 48 brouwerijen gestopt, waarvan 15 brouwerijen en 33 brouwerijhuurders. Veel brouwerijen hebben in 2020 een online webshop geopend. Waren dat er in 2018 nog 11, in 2020 is dat gegroeid naar 86 brouwerijen. Hiermee proberen brouwers zich aan te passen aan de nieuwe regels en, zo goed als dat kan, het hoofd boven water te houden.

//Einde bericht

Bron:Nedelandse Bierbrouwers

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu



Download foto: Low-res Full-res



EZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: