Expert pleit; extra steun voor kwakkelende ondernemers

Den Haag, 13 Januari 2021 /EZPress/ - Sierdjan Koster, Universitair Hoofddocent van de RUG presenteerde op een themadag van VNG en Schouders Eronder zijn onderzoek naar de positie van zelfstandigen op de arbeidsmarkt. Zijn conclusie: Het is zinvol om na te denken over een meer duurzame aanpak om mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt aan het werk te helpen.

Door corona en de twee lockdowns staat de situatie van ondernemers bij veel gemeenten hoog op de agenda. Gemeenten zijn meer gaan doen om ondernemers te ondersteunen en verhoogden soms de capaciteit. Sommige gemeenten belden met hun ondernemers om te informeren hoe het ermee ging. En honderdduizenden ondernemers vroegen de Tozo regeling aan. Gemeenten zetten alle zeilen bij, wat op zich vruchten afwierp: er waren in 2020 weinig faillissementen. Maar hoe gaat het verder met ondernemers die toch een schuld hebben opgebouwd?

Sierdjan Koster verlegde in de loop der jaren zijn onderzoeksterrein van ondernemers en innovatie naar de positie van de ondernemer in een steeds flexibeler arbeidsmarkt. Er vielen hem daarin een aantal zaken op: Veel ondernemers maken geen enkele loonontwikkeling door. Als je kijkt naar hun inkomen rond 2008 en nu, dan zit daar weinig tot geen groei in. Ook valt op dat er circa tien procent van de ondernemers, het ondernemerschap afwisselt met een baan in loondienst. “Sommige ondernemers lijken wel een knipperlichtrelatie te hebben. We zien patronen van mensen in onzekere, instabiele carrières, waarin werk wordt afgewisseld voor periodes van werkloosheid en inactiviteit”, aldus Koster. “Mensen die dit carrièrepad doorlopen wonen overal in Nederland. Het is niet zo dat ze alleen in het platteland te vinden zijn, of juist in de stad”.

Het zou volgens Koster interessant zijn om deze mensen over wat langere termijn te helpen, dan alleen met een enkele stap op de arbeidsmarkt. ”Als je nu een duwtje geeft, is het de vraag of over een jaar er wéér een duwtje nodig is. Het uitgangspunt zou moeten zijn om mensen te volgen en ondersteunen over een langere termijn. Met trainingen ondernemersvaardigheden of werknemersvaardigheden bijvoorbeeld. Want uiteindelijk gaat het om de carrière van iemand. De vraag of iemand over vijf of tien jaar werk heeft is minstens zo belangrijk als waar iemand over een maand staat.”

//Einde bericht

Bron: VNG

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu
EZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: