Vertrouwelijke bedrijfsgegevens niet openbaar maken via WOO

Den Haag, 29 Oktober 2020 /EZPress/ - Vertrouwelijke bedrijfsgegevens mogen op basis van de Wet open overheid (WOO) niet publiek worden gemaakt. Als dat wel gebeurt, zullen bedrijven veel informatie niet meer delen met de overheid. Dat zeggen VNO-NCW en MKB-Nederland over het initiatiefwetsvoorstel dat donderdag in de Tweede Kamer wordt besproken.

Spionnen en criminelen
De WOO komt in de plaats van de Wet openbaarheid van bestuur en is al acht jaar onderwerp van onderzoek en debat in de Eerste en Tweede Kamer. De ondernemingsorganisaties vinden dat in het huidige initiatiefwetsvoorstel van GroenLinks en D66 te weinig rekening wordt gehouden met de belangen van het bedrijfsleven. Zo dreigen bedrijfsgeheimen, concurrentiegevoelige informatie en fabricage- en beveiligingsgegevens die in bezit zijn van de overheid openbaar te worden. ‘Zo wordt het bedrijfsspionnen, terroristen en criminelen wel erg makkelijk gemaakt’, aldus VNO-NCW en MKB-Nederland.

Extra kosten
Zij gaan ervan uit dat bedrijven veel informatie in dat geval niet meer zullen delen met de overheid als dat niet per se hoeft. De ondernemingsorganisaties vrezen ook extra kosten voor bedrijven als zij juridische procedures aanspannen om bedrijfsgegevens geheim te kunnen houden. ‘In het wetsvoorstel wordt sowieso geen aandacht besteed aan de kosten die ermee gepaard gaan voor het bedrijfsleven.’

Semipublieke sector
VNO-NCW en MKB-Nederland verzetten zich ook tegen het onderbrengen van de semipublieke sector onder wet. Al is het maar omdat de indieners van de wet niet willen zeggen aan welke organisaties zij precies denken. Ook de Raad van State heeft zich eerder uitgesproken tegen de uitbreiding naar de private sector. Volgens de raad had het wetsvoorstel in deze vorm überhaupt niet in behandeling moeten worden genomen.

//Einde bericht

Bron: VNO-NCW

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu
EZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: