Goed dat kabinet brief stuurt aan ondernemers over Brexit

Den Haag, 23 Oktober 2020 /EZPress/ - Bedrijfslevenorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland vinden het een goed idee dat kabinet zich direct richt tot Nederlandse ondernemers en aandacht vraagt voor de naderende Brexit. Het vertrek van de Britten uit de EU is misschien wat weggezakt uit de aandacht door de coronacrisis, maar nog steeds van eminent belang, aldus de ondernemingsorganisaties.

Brexit steeds dichterbij
Minister Kaag (Buitenlandse Handel) en staatssecretaris Keijzer (Economische Zaken) wijzen in een brief aan ondernemers onder andere op de Brexit Impact Scan en het Brexitloket. ‘1 januari 2021 komt steeds dichterbij’, schrijven de bewindspersonen in de brief. ‘Daarom de oproep: bereid u voor en zorg dat Brexit uw bedrijf niet in de weg zit.’

4,8 miljard schade
Het is belangrijk dat ondernemers zich realiseren dat Brexit hoe dan ook een feit is per 1 januari 2021 en grote gevolgen heeft voor bedrijven die handel drijven met het VK. Kredietverzekeraar Euler Hermes Nederland berekende dat een no deal Brexit Nederland 10,5 procent van de huidige export naar het VK kan schelen. Dat is 4,8 miljard euro. Voor Nederlandse ondernemers is het dus van groot belang dat er een deal komt met duidelijke afspraken over gelijk speelveld, zeggen VNO-NCW en MKB-Nederland.

Regel douanezaken al
Toch is veel zaken nu al duidelijkheid. Bijvoorbeeld dat douanecontroles terugkeren per 1 januari 2021. Daarom roepen ook VNO-NCW en MKB-Nederland ondernemers al enige tijd op zich voor te bereiden. Bedrijven kunnen alvast hun douanezaken gaan regelen en aan de slag met de EU readiness notes van de Europese Commissie. Daarin staat per sector alle relevante informatie op een rij.

Taskforce bedrijfslevenorganisaties
VNO-NCW en MKB-Nederland hebben zelf initiatieven uitgerold om bedrijven te helpen met voorbereidingen. Zo houden zij via de EU-VK Task Force hun leden op de hoogte van de actuele stand van zaken. De komende tijd intensiveren de ondernemingsorganisaties hun communicatiecampagne om ondernemers zoveel mogelijk te wijzen op de gevolgen van de naderende Brexit.

//Einde bericht

Bron: VNO-NCW

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu
EZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: