Afzetprijzen industrie ruim 5 procent lager in juni

Den Haag, 30 Juli 2020 /EZPress/ - De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in juni gemiddeld 5,4 procent lager dan in juni 2019, meldt het CBS. Een maand eerder waren de producten van de industrie 7,9 procent goedkoper dan een jaar eerder.
De in- en uitvoerprijzen van de industrie zijn als inflatie-indicatoren opgenomen in het prijzendashboard.

Prijsdaling olie kleiner
De ontwikkeling van de afzetprijzen in de industrie hangt sterk samen met de prijsontwikkeling van ruwe aardolie. In juni 2020 kostte een vat ruwe North Sea Brent olie 36 euro. Dat is ruim 35 procent minder dan een jaar eerder. In mei 2020 was de prijs voor een vat ruwe olie 30 euro, bijna 53 procent lager dan in mei 2019.

Producten van de aardolie-industrie waren in juni 30,5 procent goedkoper dan in juni 2019. In mei lagen de prijzen 49,4 procent lager dan een jaar eerder. Ook in de chemische industrie hangt de afzetprijs over het algemeen samen met de olieprijs. De afzetprijzen van de chemische industrie waren in juni 17,8 procent lager dan een jaar eerder. In mei was de prijsdaling 19,7 procent.

In iets meer dan helft van de bedrijfsklassen van de industrie lagen de prijzen in juni 2020 hoger dan een jaar eerder.

Afzetprijzen industrie stijgen in juni
Vergeleken met mei zijn de afzetprijzen van de industrie in juni met 1,4 procent gestegen. De prijzen op de binnenlandse markt stegen met 0,9 procent, de prijzen op de buitenlandse markt met 1,9 procent.

//Einde bericht

Bron: CBS

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu
EZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: