Geluidsregels dreigen woningbouw stil te leggen

Amersfoort, 20 Juli 2020 /EZPress/ - De nieuwe ontwerp-Aanvullingsregeling geluid Omgevingswet gaat de woningbouw in grote delen van het land mogelijk stilleggen. Dat vrezen een groot aantal (branche)organisaties die nauw betrokken zijn bij de huizenmarkt, waaronder Vereniging Eigen Huis.

De nieuwe regeling bepaalt dat vanaf 2022 geluidsbelasting op een andere manier moet worden berekend en van een nieuwe classificatie moet worden voorzien. Dat betekent dat woningen in grote gebieden rond luchthavens, waaronder de regio Schiphol, de classificatie ‘slecht leefklimaat’ of zelfs ‘zeer slecht leefklimaat’ krijgen.

Brief
In een brief aan het kabinet benadrukken de organisaties dat zij een hoogwaardig woonmilieu belangrijk vinden en dat bewoners en gebruikers van een gebied beschermd moeten worden tegen overmatige geluidsbelasting. Maar volgens de betrokken partijen leidt de nieuwe aanvullingsregeling tot zoveel onduidelijkheid en onzekerheid, dat daardoor uitstel of afstel op de loer ligt voor de bouw van honderdduizenden woningen. Ze manen het kabinet om actie te ondernemen, zodat de ruimtelijk ontwikkeling doorgang kan vinden en de kabinetsambities van 845.000 extra woningen tot 2030 mogelijk worden gemaakt.

Onduidelijkheid
De partijen maken zich zorgen over de consequenties van ruimtelijke beperkingen voor de investeringsbereidheid van bijvoorbeeld beleggers, woningcorporaties en ontwikkelaars. Onduidelijkheid in de randvoorwaarden voor woningbouw levert grote vertraging op bij de ontwikkeling van nieuwe projecten en vergunningverlening. Nieuwe vertraging in de woningproductie is niet wenselijk, zeker met de gevolgen van de recente stikstof-, PFAS- en coronacrisis in het achterhoofd.

Dit vindt Vereniging Eigen Huis
“Het kabinet lijkt steeds meer in een spagaat terecht te komen”, aldus Nico Stolwijk, beleidsmanager bij Vereniging Eigen Huis. “Enerzijds moet een gezonde woon- en leefomgeving worden gewaarborgd en anderzijds is er de gigantische bouwopgave. Er moet een evenwicht worden gevonden tussen een fijn leefmilieu en het benutten van de bouwmogelijkheden.” Maar volgens Stolwijk zorgt de voorgestelde nieuwe Aanvullingsregeling geluid nu voor veel onduidelijkheid. “Ontwikkelaars en ook gemeentes weten niet waar ze aan toe zijn. In hoeverre is een lokale afweging straks nog mogelijk bij wenselijke woningbouw als er sprake is van een gebied met een slechte geluidsclassificatie? Er moet snel duidelijkheid komen van het kabinet, want onduidelijkheid is funest voor zowel vergunningverlening als woningbouw.”

//Einde bericht

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu




EZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: