De mooiste optocht van boeren en hun trekkers vind je in Dronten

Dronten, 09 December 2019 /EZPress/ - De boeren hebben duidelijk van zich laten horen dit jaar. Op zoek naar zekerheden en antwoorden, maar bovenal visie. De gemeente Dronten bestaat uit drie dorpskernen te weten: Biddinghuizen, Swifterbant en Dronten. Dronten is een agrarische gemeente bij uitstek en hier vind je ook Aeres, de landbouwschool voor agrariërs in binnen- en buitenland. Afgestudeerden zwermen dan ook vaak over de hele wereld.

De verbinding tussen boeren en burgers
Binnen onze gemeente is de agrarische bedrijvigheid zo groot, dat het de normaalste zaak van de wereld is dat wij altijd trekkers zien. Het hoort bij onze gemeente; en daar zijn we trots op. Iedere Drontenaar weet wanneer het druk is op de N-wegen en waarom. Oogsten, bietencampagne… De verbinding maken we onder andere in december tijdens de Lichtjestour Dronterland.

Wat is de Lichtjestour Dronterland?
Sinds 2016 is het een initiatief van de drie dorpen samen, die alle hun eigen evenementenstichtingen hebben. De IJsvogel in Biddinghuizen, De Klokbeker in Swifterbant en Stichting Activiteiten Dronten, kortweg STADronten.

Het is een gezamenlijk evenement waarbij boeren hun trekkers op het mooist versieren in kerstsferen. Daar zijn ze uren druk mee. In alle dorpen is vervolgens een optocht van trekkers. Boeren kunnen kiezen voor een tour in hun eigen dorp, of in alle drie dorpen. De mooiste trekkers komen tevoorschijn. Ook antieke trekkers, die door bestuurders in weer en wind de kou weerstaan met een trekker zonder overdekte cabine.

Veel voormalig boeren die de Flevopolder leefbaar maakten zijn er nog bij
Wanneer alle trekkers verzameld zijn en de boeren een warme maaltijd hebben genoten, start de tour door de straten in de dorpen. Mensen staan aan de kant de trekkers te bewonderen, bejaardentehuizen zetten hun ouderen op een strategische plek. (Veel voormalig boeren die de Flevopolder leefbaar maakten, zijn er nog bij) Het is gewoon een groot feest van licht en warmte tussen boeren en burgers. Vlak voor de kerstdagen is dit echt een happening geworden. Zowel deelnemers als bezoekers vinden het een van de mooiste evenementen van het jaar. Er is saamhorigheid en plezier voor jong en oud. Deelnemers komen niet alleen uit de gemeente zelf, maar ook uit Lelystad en Marknesse bijvoorbeeld. Puur om het mee te maken.

De Lichtjestour valt dit jaar op 7, 14 en 21 december
De tour begint op 7 december in Biddinghuizen, gevolgd door Swifterbant op 14 december en de afsluitende tour is op 21 december in Dronten. Dan wordt ook de publieksprijs bekend gemaakt. Tijdens de drie dorpenroutes kunnen mensen via een app stemmen voor de mooiste trekker. In alle dorpen is er een wisselbeker en een aandenken voor iedere deelnemer in de vorm van een rallybordje.

Het draait op vrijwilligers van alle stichtingen en vooral om verkeersregelaars
Om evenementen veilig te houden en helemaal met een dergelijke tour zijn er veel verkeersregelaars nodig, die zorgen dat alles veilig verloopt. De dorpen werken hierin samen. Iedere verkeersregelaar wordt gevraagd om te helpen. En dat lukt tot nu toe nog steeds. Voor een applaus en een warme maaltijd met kans op een wisselbeker, zijn onze boeren in touw voor een mooi evenement. //Einde bericht

//Einde bericht

Bron: STADronten

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu
EZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: