Afzetprijzen industrie lager

Den Haag, 29 November 2019 /EZPress/ - De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in oktober 1,6 procent lager dan in oktober 2018, meldt het CBS. De prijsdaling is groter dan een maand eerder. Toen waren de producten van de industrie 0,7 procent goedkoper dan een jaar eerder.
De in- en uitvoerprijzen van de industrie zijn als inflatie-indicatoren opgenomen in het prijzendashboard.

Prijsdaling olie groter
In oktober 2019 kostte een vat ruwe North Sea Brent olie 54 euro. Dat is 23 procent minder dan een jaar eerder. In september 2019 was de prijs voor een vat ruwe olie 56 euro, ongeveer 17 procent lager dan in september 2018.

De ontwikkeling van de afzetprijzen in de industrie hangt sterk samen met de prijsontwikkeling van ruwe aardolie. Producten van de aardolie-industrie waren in oktober 18,0 procent goedkoper dan in oktober 2018. In september lagen de prijzen 12,0 procent lager dan in september 2018.

Ook in de chemische industrie hangt de afzetprijs over het algemeen samen met de olieprijs. De afzetprijzen van de chemische industrie waren in oktober 7,0 procent lager dan een jaar eerder. In september was de prijsdaling 6,5 procent.

In de meeste overige bedrijfsklassen van de industrie lagen de prijzen in oktober 2019 hoger dan een jaar eerder.

Afzetprijzen industrie dalen in oktober
Vergeleken met september zijn de afzetprijzen van de industrie in oktober met 0,2 procent gedaald. De prijzen op de binnenlandse markt namen met 0,5 procent toe, terwijl die op de buitenlandse markt met 0,7 procent afnamen.

//Einde bericht

Bron: CBS

Dit is een origineel persbericht. EZPressĀ® News Distribution BV. www.ezpress.eu
EZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: