Vertrouwen consument verandert opnieuw nauwelijks

, 21 November 2019 /EZPress/ - De stemming onder consumenten verandert nauwelijks. Het consumentenvertrouwen komt in november uit op -2. In oktober was dat -1. Het oordeel over het economisch klimaat is nagenoeg hetzelfde en de koopbereidheid verandert niet.
Met -2 ligt het consumentenvertrouwen in november boven het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar (-4). Het vertrouwen bereikte in januari 2000 de hoogste stand ooit (36). Het dieptepunt werd bereikt in maart 2013 (-41).

Koopbereid onveranderd, oordeel over economisch klimaat nagenoeg hetzelfde
De koopbereidheid blijft hetzelfde. Net als in oktober staat deze deelindicator in november op 1. Het oordeel van consumenten over hun financiële situatie in de afgelopen twaalf maanden verandert niet, terwijl het oordeel over hun financiële situatie in de komende twaalf maanden een fractie positiever is. Consumenten vinden echter de tijd voor het doen van grote aankopen iets minder gunstig.

Consumenten oordelen in november nauwelijks anders over de economie dan in oktober. De deelindicator Economisch klimaat gaat van -4 naar -5. Dat komt doordat consumenten een fractie minder positief zijn over de economie in de afgelopen twaalf maanden en een fractie negatiever over de economie in de komende twaalf maanden.

Negatief over toekomstige werkloosheid
Voor het eerst in ruim drie jaar is de verwachting van consumenten over de toekomstige werkloosheid negatief. Een kwart van de respondenten verwacht dat de werkloosheid in de komende twaalf maanden zal dalen, 36 procent verwacht een stijging. Het saldo komt uit op -11, tegen 5 in de vorige maand. De werkloosheid, volgens de internationale definitie (ILO), is de afgelopen maanden opgelopen.

//Einde bericht

Bron: CBS

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu




EZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: