VNO-NCW: Neem zorgen familiebedrijven rond UBO-register weg

Den Haag, 06 November 2019 /EZPress/ - Ondanks de verbeteringen die minister Hoekstra van Financiën heeft aangebracht in het wetsvoorstel voor het UBO-register, zijn veel familiebedrijven nog altijd erg bezorgd over het vastleggen van de gegevens van aandeelhouders in een register. Zij vrezen een soort ‘telefoonboek voor criminelen’, aldus VNO-NCW en MKB-Nederland. Woensdag behandelt de Tweede Kamer het wetsvoorstel.

Ruimte voor afschermen
Op drie punten willen de ondernemingsorganisaties verdere aanpassingen, schrijven zij in een brief aan de Tweede Kamer. Zo moeten ondernemers kunnen zien wie het register heeft geraadpleegd. Ook moeten zij meer ruimte krijgen om hun gegevens af te schermen bij dreiging vanuit criminele hoek. Ondernemers vrezen namelijk dat criminelen aan de haal gaan met die gegevens, waaronder namen en adressen. Het mag daarbij geen verschil maken in welke gemeente ondernemers wonen en waar zij om politiebescherming vragen.

Geen commercieel gebruik
Commerciële partijen mogen informatie uit het UBO-register niet gebruiken, stellen VNO-NCW en MKB-Nederland. Die ruimte lijkt nu toch te ontstaan. Alleen partijen die onder toezicht staan, zoals banken en verzekeraars, zouden toegang mogen hebben.

Boeven buiten schot
Doel van het Europese UBO-register is het tegengaan van witwassen en de financiering van terrorisme. De ondernemingsorganisaties denken echter dat de ‘echte boeven’ buiten schot blijven omdat zij hun bv’s buiten de Europese Unie hebben ondergebracht.

//Einde bericht

Bron: VNO-NCW

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu




EZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: