Theatermaker Jan Hulst regisseert vader Kees Hulst in nieuwe tekst van Kasper Tarenskeen

Amsterdam, 19 Augustus 2019 /EZPress/ - Theatermakers Jan Hulst en Kasper Tarenskeen halen de klassieker Il Gattopardo naar het heden in een voorstelling over decadentie, oorlog, liefde en de groeiende kloof tussen volk en elite. In deze fonkelnieuwe tekst van Kasper Tarenskeen regisseert Jan Hulst zijn vader acteur Kees Hulst als de pater familias van een stervend Europa.

La Pretenza van Jan Hulst en Kasper Tarenskeen / Frascati Producties in coproductie met Toneelgroep Oostpool | di 17 t/m za 28 sep | 20:30 | Frascati 1 | PREMIERE – vr 20 sept 2019. Aansluitend tournee

Veel zal er niet overblijven van de roman Il Gattopardo van Giuseppe di Tomasi di Lampedusa uit 1958, noch van de film van Luchino Visconti uit 1963. Jan Hulst en Kasper Tarenskeen grijpen het verhaal van de teloorgang van het Prinsdom Sicilië ten tijde van de eenwording van Italië (1820 -1870) aan om het over de actualiteit te hebben, die van het huidige Europa.

Over de voorstelling
Sicilië 1860. Generaal Garibaldi landt met zijn leger van 1000 rebellen op de westkust van het eiland. Prins van Sicilië Don Fabrizio, gespeeld door Kees Hulst, leunt achterover in zijn dure stoel. Met zware ogen kijkt hij toe hoe de volgende generatie lichtzinnig verkwanselt wat hij heeft opgebouwd. Hij ziet hoe zijn buitenhuis Donnafugata, familiebezit waar de adel al 300 jaar naar hartenlust wild jaagt en etiquette leert, aan puin wordt geschoten door de rebellen. Zijn aangenomen zoon Tancredi een knap soldaat-van-oranje-type bij wie elke politieke uiting modieus uit de verf komt, sluit zich zonder gêne aan bij de nieuwe beweging die van Italië een sterke natie zal maken. Ondertussen verschuilt Paolo, de echte zoon van Don Fabrizio, zich ergens in het paleis en propt zich vol met roomsoezen. Kan Don Fabrizio vertrouwen op de innerlijke kracht en sluwheid van het eeuwenoude familiewapen il Gattopardo, of moet hij beter luisteren naar de zieke hond aan zijn voeten? Misschien moet alles veranderen opdat alles uiteindelijk hetzelfde blijft.

Credits
tekst en regie: Jan Hulst, Kasper Tarenskeen
spel: Kees Hulst, Tim Linde, Thomas Höppener, Benno Veenstra, Valentijn Bernard
scenografie: Koen Steger, Jan Hulst
kostuumontwerp: Patricia Lim
muziek: David van der Leeuw, Kasper Tarenskeen
lichtontwerp: Bart van den Heuvel
publiciteitsbeeld: Hans van der Leeuw
productie: Frascati Producties
in coproductie met: Toneelgroep Oostpool

Tournee
do 3 & vr 4 okt | Theater Kikker, Utrecht
za 5 okt | Theater Rotterdam
do 10 okt | LUX, Nijmegen
za 12 okt | De Lieve Vrouw, Amersfoort
wo 16 okt | AINSI, Maastricht
vr 18 & za 19 okt | Toneelschuur, Haarlem
wo 23 okt | De Nieuwe Vorst, Tilburg
za 26 okt | Natlab, Eindhoven
di 29 t/m do 31 okt | Huis Oostpool, Arnhem
wo 6 nov | Theater aan het Spui, Den Haag

Over Jan Hulst & Kasper Tarenskeen
Jan Hulst en Kasper Tarenskeen (Nederland, 1987 & 1988) schrijven en regisseren stukken over het epische en het alledaagse, de grote geschiedenis en persoonlijke geschiedenissen. Met een feilloos gevoel voor ironie nemen ze de prangende en minder prangende levensvragen van hun generatie onder de loep, tegen de achtergrond van het wereldnieuws. Of ze tonen de kleinmenselijke kanten van een epische held als Achilles of een oorlogsmisdadiger als Assad. Hun stijl is een verfrissende mash-up van melodrama en ironie, filmische beelden en droogkomisch spel; meeslepend en ontregelend tegelijk.
Jan Hulst en Kasper Tarenskeen leerden elkaar kennen tijdens Hulst’ studie aan de regieopleiding van de Academie voor Theater en Dans. In 2014 begonnen zij als makers bij Frascati Producties. Inmiddels schrijven Hulst en Tarenskeen al hun theaterteksten zelf. Achtereenvolgens maakten zij The Woods (2015), De Rekening (2015) en Scheeps-Horeca (2016, genomineerd voor de BNG Theaterprijs en geselecteerd voor Circuit X). Daarna maakten ze (in coproductie met Toneelgroep Oostpool en Frascati Producties) speciaal voor Oerol de locatievoorstelling De Ilias (2016). In januari 2017 kwam Buut! De naderende dood uit. En in 2018 herschreven ze Romeo & Julia in opdracht van Oostpool in een regie van Marcus Azzini. Hierna volgde Assad (in coproductie met Frascati en Oostpool) (2019). Een groots familiedrama tegen de achtergrond van een door burgeroorlog verscheurd land.

//Einde bericht

Bron: Frascati Theater

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu




EZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: